Historisk arkiv

Besøk på Dyre gård, Eplegården i Rygge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Sammen med Vegard Skjesol (18) fra Levanger besøkte landbruks- og matminister Jon Georg Dale Dyre gård i Rygge.

Dyre gård er Eplegården i Rygge. Gården har utvidet fruktproduksjonen mye de seinere årene, og har nå ca 35.000 epletrær. Dyre gård har eget gårdspresseri og produserer eplemost, EpleSnacks, eplemos/syltetøy og eplesorbet i samarbeid med Bamsrudlåven Gårdsis i Mysen. Det meste av produksjonen er økologisk. Dyre gård har flere ganger mottatt Spesialitetsmerket, og vant hovedfinalen i "Det norske måltid" i 2016. 

Her prøvesmaker Vegard Skjesol og Jon Georg Dale den nye sorten Santana, flankert av Hans Olav Bjerketvedt og Anne-Lene Bjerketvedt.
Dyre gård var av de første som importerte epletrær fra utlandet etter at importforbudet ble opphevet i 2015. Her prøvesmaker Vegard Skjesol og Jon Georg Dale den nye sorten Santana, flankert av Hans Olav Bjerketvedt og Anne-Lene Bjerketvedt. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Vegard Skjesol (18) på jobb med landbruks- og matministeren

Vegard Skjesol (18) fikk en dag utenom det vanlige da han fikk være med landbruks- og matminister Jon Georg Dale på jobb denne dagen. Først var det interne møter i Landbruks- og matdepartementet, så en runde i Stortinget og til slutt besøket på Dyre gård. Det var prestasjonene som  daglig leder i ungdomsbedriften Fargekoden UB som sikret den unge landbruksvikaren fra Levanger plass på "Leder for en dag", som er et årlig arrangement i regi av Ungt Entreprenørskap og Manpower Group. Skjesol er elev ved Mære landbruksskole.

Dyre gård bruker moderne dyrkingsmetoder der epletrærne plantes tett og bindes opp, omtrent som vinranker.
Dyre gård bruker moderne dyrkingsmetoder der epletrærne plantes tett og bindes opp, omtrent som vinranker. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Spesialitetsmerke til Lippert Drikke AS

Landbruks- og  matministeren benyttet anledningen til å tildele Matmerks Spesialitetsmerke til Lippert Eple og Bringebærjuice fra Lippert Drikke i Råde. Denne juicen er laget av bringebær fra Lippert og epler fra Dyre. Spesialitet er et kvalitetsmerke, og produktene må gjennom en streng vurdering av en uavhengig fagjury før de får tillatelse til å bruke produktet.

 F.v.: Vegard Skjesol, Jon Georg Dale, Monica Vinje, Lippert. Frode Lippert og Marit Strand, Matmerk.
Lippert Eple og Bringebærjuice tildelt Spesialitetsmerke. F.v.: Vegard Skjesol, Jon Georg Dale, Monica Vinje, Lippert. Frode Lippert og Marit Strand, Matmerk. Foto: Landbruks- og matdepartementet