Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Besøkte EU

Statsminister Erna Solberg hadde i dag møter med EU-kommisjonens president, Jose Manuel Barosso og presidenten i Det europeiske råd Herman Van Rompuy i Brussel.

Statsminister Erna Solberg og statsråd Vidar Helgesen sammen med EU-kommisjonens president, Jose Manuel Barosso. Foto: Juha Roininen, EUP Images/SMK

Statsminister Erna Solberg hadde i dag møter med EU-kommisjonens president, Jose Manuel Barosso og presidenten i Det europeiske råd Herman Van Rompuy i Brussel. 

- Det er viktig for meg å understreke de nære relasjonene mellom Norge og EU og også betydningen av EØS-avtalen. Norge samarbeider tett med EU på de fleste områder, og grunnbjelken i Norges forhold til EU er EØS-avtalen, sier statsminister Erna Solberg.

Regjeringen ønsker å føre en aktiv europapolitikk og intensivere samarbeidet med sentrale EU-land.

- For å få mer innflytelse over saker som har stor betydning for oss, er det viktig at vi er i tett dialog med EU. Men for Norge dreier det seg om mer enn en diskusjon om små og store saker, det dreier seg om hvordan vi i samarbeid kan klare å få til et mer konkurransedyktig Europa, sier statsminister Erna Solberg.

Både rådspresidenten og EU-kommisjonens president understreket at Norge er en viktig og forutsigbar handelspartner. 

- EU representerer det største markedet for norsk eksport. EU er også en svært viktig samarbeidspartner for Norge på klima- og energiområdet, i egenskap av å være største mottaker av norsk olje og gass, gjennom EØS-avtalen og i de internasjonale klimaforhandlinger, sier Erna Solberg.

I EU diskuteres nå utformingen av et klima- og energirammeverk for 2030. Rammeverket vil definere mål og virkemidler for en ambisiøs klima- og energipolitikk som skal overta etter energi- og klimapakken mot 2020. EU legger stor vekt på å ha rammeverket klart før klimatoppmøtet i Paris i 2015 for å bidra til at en internasjonal, bindende klimaavtale oppnås. Norge ønsker å delta aktivt og konstruktivt i utformingen av rammeverket.

I samtalene var også finanssituasjonen i Europa et tema. 

- Det er tegn til bedring i europeisk økonomi, men fremdeles lav vekst og høy gjeld i mange euroland. Fortsatt fokus på strukturreformer, reduksjon av ungdomsledighet og vekstskapende tiltak er nødvendig for å stimulere til ytterligere forbedring, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg og presidenten i Det europeiske råd Herman van Rompuy
Statsminister Erna Solberg og presidenten i Det europeiske råd, Herman Van Rompuy. Foto: Juha Roininen, EUP Images/SMK
Til toppen