Norge bidrar i Montenegros EU-arbeid

Norge gir 3,4 millioner til Montenegros arbeid for EU-medlemskap. Pengene skal brukes til å styrke kapasiteten og kompetansen i landets Europa-arbeid.

Statssekretær for EØS- og EU-saker, Audun Halvorsen, europaministeren i Montenegro, Aleksandar Pejovic og leder for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Montenegro, Fiona McCluney, undertegnet 16. oktober en avtale om norsk støtte til Montenegro verdt 360.000 euro (nærmere 3,4 millioner kroner). Avtalen ble undertegnet i Montenegros hovedstad Podgorica og målet er å styrke kapasiteten og kompetansen i Montenegros Europadepartement.

Statssekretær Audun Halvorsen (tv), Montenegros europaminister Aleksandar Pejovic og UNDPs Fiona McCluney
Statssekretær Audun Halvorsen (tv), Montenegros europaminister Aleksandar Pejovic og UNDPs Fiona McCluney undertegner avtalen om norsk støtte til Montenegro. Foto: Montenegros utenriksdepartement

Prosjektet skal gå over to år. Innsatsen skal i hovedsak rettes inn på å styrke forhandlingskapasiteten til europadepartementet i Montenegro slik at det skal bli bedre i stand til å koordinere forhandlingsprosessen med EU, harmonisere sitt eget regelverk med EUs regelverk og styrke samordningen av offentlig politikk og strategisk planlegging. Montenegros regjering har slått fast at landets fremtid ligger i EU, og Norge ønsker å dele sine erfaringer fra EU-forhandlinger og samarbeidet med EU som medlem av EØS og Schengen.

I forbindelse med at avtalen ble inngått uttalte europaminister Pejovic at "avtalen viser at man gjennom vellykket samarbeid med Norge og FN kan bidra til å oppnå det strategiske målet om EU-medlemskap for Montenegro".

- Jeg håper at dette kapasitetsbyggingsprosjektet i europadepartementet vil bidra til fremgang i EU-forhandlingene for Natos nyeste medlemsland Montenegro, sa statssekretær Halvorsen da han signerte avtalen i Podgorica.

Til toppen