Presseinformasjon

Statssekretær Hans Brattskar til Malawi

Statssekretær Hans Brattskar skal til Malawi 4.-5. mars. Hovedtema for besøket er regjeringens satsing på utdanning og videre samarbeid med Malawi som et av satsingslandene i utviklingspolitikken.

Besøket er en oppfølging av besøket til statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende i juli fjor, der et formelt utdanningssamarbeid med landet ble markert. Brattskar skal ha møter med president Arthur Peter Mutharika, utenriksminister George Chaponda, finansminister Goodall Gondwe, utdanningsminister Emilio Fabiano og og FNs stedlige koordinator Mia Seppo. Han skal delta på et seminar om helse og utdanning i regi av Fredskorpset, en lokal ungdomsorganisasjon og den norske ambassaden, der norske og lokale sivilsamfunnsorganisasjoner deltar.

Brattskar skal besøke en barneskole som deltar i et prosjekt der 50 skoler og lærerhøyskoler bruker moderne teknologi som nettbrett i undervisningen. Han skal også besøke en skole der tiltak for å øke fattige jenters fullføring av grunnskolen er satt i gang, slik som gratis skolemat, helsetjenester og seksualitets- og rettighetsundervisning.

Malawi er et fredelig og stabilt land med en relativt god demokratisk og økonomisk utvikling, men er fortsatt blant de fattigste landene i Afrika. Rundt 65 prosent av befolkningen har mindre enn ti kroner dagen å leve for. Rundt halvparten av befolkningen er under 19 år og rundt 40 prosent av barna er for lave for sin alder på grunn av feilernæring.

Norge har i mange år vært en av de største utviklingspartnerne til Malawi, med spesiell vekt på helse, utdanning, styresett og landbruk. Norge støtter også anti-korrupsjonsarbeidet i landet. De største menneskerettighetsutfordringene er knyttet til kvinners stilling, vold mot kvinner, fattigdom og soningsforhold. Brattskar vil også ta opp menneskerettighetsutfordringer i møte med myndighetene.

Til toppen