Brende drøftet global sikkerhet med EU og Belgia

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Utenriksminister Børge Brende presenterte Norges innspill til EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk foran fullsatt sal på Norges Hus i Brussel 20. april. Sikkerhet i Europa og naboregioner var samtidig tema for flere samtaler med kolleger i EU og Belgia under utenriksministerens besøk.

Foto: Simon Johannsson, EU-delegasjonen

Utenriksminister Børge Brende presenterte Norges innspill til EUs globale strategi på seminaret «EU Global Strategy: A Northern Perspective» på Norges Hus 20. april. EUs nye utenriks- og sikkerhetspolitiske strategi skal etter planen legges frem for EUs toppmøte i juni. Medlemslandene har gitt sine nasjonale innspill, og som en nær partner av EU har også Norge overlevert sine synspunkter.

Seminaret ble arrangert av Norges delegasjon til EU i samarbeid med tankesmien Carnegie Europe. Hør podcast fra seminaret her, og les utenriksministerens innlegg her.

Sikkerhet i nord

I sin innledning snakket utenriksministeren om blant annet EU-NATO-samarbeidet, forholdet til Russland, og utviklingen i sårbare stater. Brende vektla også Arktis-samarbeidet og nordområdenes økte betydning for EU.

Foto: Simon Johannsson, EU-delegasjonen

– Arktis er en stabil region, med samarbeid basert på respekt for internasjonal rett og bærekraftig ressursstyring. Det overordnede målet for norsk Arktis-politikk er at det forblir på denne måten. Stabilitet i nord kan ikke bli tatt for gitt. En velfundert og helhetlig tilnærming i nordområdene er høyst relevant for EUs fremtidige globale strategi, sa utenriksministeren.

Foto: Simon Johannsson, EU-delegasjonen

Det var stor interesse for seminaret, som samlet rundt 120 diplomater, EU-byråkrater, forskere og andre som ville høre på utenriksministerens presentasjon. Talen ble etterfulgt av paneldiskusjon med utenriksrådgiver for presidenten for Det europeiske råd, Riina Kionka, og tidligere generalsekretær i EUs utenrikstjeneste (EEAS), nå seniorforsker hos Carnegie, Pierre Vimont. Diskusjonen ble ledet av direktøren for Carnegie Europe, Jan Techau.

Utenriksministeren fikk også spørsmål fra salen om Storbritannias forhandlinger med EU, Europarådet og TTIP-forhandlingene.

Samtaler med EU og Belgia

Børge Brende og visepresident Federica Mogherini Foto: Anders Aalbu, EU-delegasjonen

Under sitt besøk i Brussel 19.-20. april fikk utenriksministeren anledning til å drøfte utviklingen i Europa, Midtøsten og Afrika med flere samtalepartnere, deriblant EU-kommisjonens visepresident og høyrepresentant for utenrikssaker Federica Mogherini og Belgias utenriksminister Didier Reynders.

Brende og utenriksminister Reynders. Foto: Simon Johannsson, EU-delegasjonen

Norge og EU ledet giverlandsmøtet

Utenriksministeren ledet 19. april møtet i Giverlandsgruppa for palestinerne, Ad Hoc Liason Committee (AHLC). EUs høyrepresentant Federica Mogherini var vert for møtet. I en uttalelse til pressen i forkant av møtet, understreket de to betydningen av fortsatt støtte fra giverlandene til palestinske myndigheter og arbeidet for en fremtidig palestinsk stat. Les utenriksministerens åpningsinnlegg under møtet her.