Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Britenes forsvarsminister besøkte Bardufoss

Den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson besøkte Bardufoss på søndag. Anledningen var å møte de britiske styrkene som er på vintertrening i Norge.

Britiske styrker er på sin årlige vintertrening i Bardufossområdet. Der deltar helikopterstyrker på øvelse Clockwork, som har 50-årsjubileum i år. I tillegg øver og trener britiske marineinfanterisoldater i indre Troms, etter at de i fjor flyttet fra Åsegarden leir. Både helikopterstyrkene og marineinfanterisoldatene har fellesaktiviteter med den norske Hæren når de er i Norge.

Sjef Hæren Odin Johannessen (i midten) var vertskap for den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson (til høyre) da han besøkte Bardufoss.
Sjef Hæren Odin Johannessen (i midten) var vertskap for den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson (til høyre) da han besøkte Bardufoss. Foto: Øivind Baardsen, Forsvaret

Storbritannia er i økende grad opptatt av nordområdene. Williamson annonserte i høst at det skal utarbeides en ny arktisk strategi for de militære styrkene. En del av dette vil være å øke kompetansen om kaldværsoperasjoner, der Norge kan tilby både spesialistkompetanse og unike treningsområder.

At britiske styrker nå øver og trener mer sammen med norske styrker er et resultat av regjeringens langtidsplan, der det legges vekt på økt alliert øving og trening i Norge. Dette gir nye muligheter for å utvikle relevant kompetanse, for begge lands styrker. Et slikt samarbeid vil videreutvikles også i tiden fremover, og inkludere blant andre amerikanske og nederlandske styrker.

Et tett alliert samarbeid under øvelser og trening i Norge gir økt kunnskap og evne for forsterkningsoperasjoner i nord, men gir også økt evne til å operere sammen i internasjonale operasjoner.

Til toppen