Omfattende brudd på menneskerettigheter i Sør-Sudan

FNs fredsoperasjon i Sør-Sudan (UNMISS) la 8. mai frem en omfattende rapport som dokumenterer grove menneskerettighetsbrudd på begge sider av konflikten. Ifølge FN kan det ha blitt begått forbrytelser mot menneskeheten. - Jeg er dypt sjokkert over innholdet i rapporten, som bekrefter det vi lenge har fryktet, sier utenriksminister Børge Brende.

20 000 sivile har søkt tilflukt inne på FNs hovedkvarter i Juba, i frykt for å bli drept i konflikten som har pågått siden desember. Foto: Astrid Sehl, UD

Et høyt antall mennesker er blitt drept og rundt 1,3 millioner mennesker er blitt drevet på flukt, etter at langvarig politisk konflikt internt i regjeringspartiet SPLM brøt ut i åpen kamp mellom styrker som støtter henholdsvis president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar 15. desember i fjor. Utenriksministeren har tidligere fordømt angrepene mot sivile og FN-personell.

- Rapporten gir et skremmende detaljert innsyn i grusomhetene som har utspilt seg i Sør-Sudan de siste fem månedene, inkludert massedrap på sivile. Den dokumenterer at begge parter i konflikten har begått alvorlige brudd på den internasjonale humanitærretten. Jeg er også svært bekymret over den omfattende og systematiske bruken av seksuell vold for å spre frykt, og den humanitære krisen som til nå har rammet fem millioner mennesker, sier utenriksministeren.

Han var denne uken i Sør-Sudans hovedstad Juba, der han hadde inngående samtaler med blant andre president Salva Kiir. Brende gjentok budskapet fra det forrige møte med Kiir i januar, at det er avgjørende viktig at Kiir tar ansvar for at den væpnede konflikten tar slutt og at de stridende partene finner politiske løsninger på konflikten.

- Jeg gjentok til president Salva Kiir at det er landets myndigheter som har ansvaret for å sette en stopper for lidelsene til det sør-sudanske folk, herunder sikkerheten og beskyttelsen av sivile. Sør-Sudan må ta rapporten på største alvor, og få på plass et effektivt system for å etterforske, dømme og straffeforfølge de skyldige. Jeg er tilfreds med at UNMISS anbefaler at det internasjonale samfunnet må se på muligheter for hvordan man kan styrke denne innsatsen, sier Brende.

Norge vil gi sterk støtte til UNMISS og AUs undersøkelseskommisjon til å komme til bunns i de mange overgrepene mot sivile. Når UNMISS’ mandat i nær fremtid skal gjennomgås, er det viktig at FN får et sterkere mandat og mer ressurser til å beskytte sivile også utenfor FN-leirene.

Under sitt besøk i Juba, besøkte Brende sivile som har søkt beskyttelse inne på UNMISS’ hovedkvarter. Der er rundt 20 000 personer stuet sammen under uverdige forhold. De fortalte utenriksministeren at de ikke turde å forlate leiren i frykt for å bli drept eller voldtatt.

Brende diskuterte også krisen i landet med Sør-Sudans utenriksminister, FN-ledere og hjelpeorganisasjoner. Brende forsikret at Norge vil fortsette sitt sterke engasjement i Sør-Sudan, ikke minst gjennom humanitær støtte og en aktiv rolle i de pågående fredsforhandlingene.

Norge er vertskap for en humanitær giverkonferanse i Oslo 20. mai.

Til toppen