Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Bruk nærbutikken på Norges-ferien

Innlegg i lokalaviser juli 2015

En av de store gledene ved å være kommunal- og moderniseringsminister er muligheten til å besøke ulike deler av Norge. Jeg har vært rundt mange steder, store og små, høyt og lavt, nord og sør, innland og kyst. Norge er mangfoldig, alle steder har noe interessant, morsomt, noe man vil ha glede av å kjenne til og benytte seg av. Nærbutikken er et godt eksempel.

I år legger flere nordmenn ferien til vårt eget land. Samspillet som oppstår mellom fastboende og turister, eller hyttefolk, er til felles glede og nytte. Som turister får man glede av lokale tilbud innen kultur, natur, mat og opplevelser. Vi kommer i kontakt med nye folk og oppdager nye ting i landet vi bor. Nærbutikken er en viktig arena for dette.

Jeg har ansvaret for Merkur-programmet, som samarbeider med lokale servicetilbud i distriktsområder, fortrinnsvis dagligvarebutikker. Jeg har vært innom flere Merkur-butikker når jeg har vært på reise rundt om i Norge.

Butikkene i Merkur-programmet er viktige serviceleverandører gjennom hele året. Her kan du få vite mer om fiskemuligheter, lokale overnattingstilbud, eller kanskje de har servering på bryggekanten for tørste veifarende.

Turister og hyttefolk er med på å sikre mange distriktsbutikker. Ekstra handel om sommeren er helt avgjørende for økonomien for små nærbutikker. Noen steder står hyttefolk og turister for opptil halvparten av årsomsetningen i lokalbutikken.

Nærbutikkene langs kysten ser fram til en god sommersesong, med mye folk og liv og røre i lokalsamfunnet. Også i mange fjellbygder med store hyttefelt er det høysesong på nærbutikken i juli og august.

Jeg håper du bruker nærbutikken. Hyttefolk og nærbutikk trenger hverandre. Hyttefolk og turister tjener på levende lokalsamfunn og gode nærbutikker. De fastboende får et bedre butikktilbud ved at de lokale butikkene tilbyr varer og tjenester også til hyttebefolkningen.

Hvor enn din ferd går i sommer, ønsker jeg alle en fin sommer, med gode opplevelser og nok jordbær og is.

God sommer!

Til toppen