Historisk arkiv

Bryt ned tabuer som dreper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge skal være blant dem som snakker klart og tydelig om forhold som bidrar til spredning av hiv og aids. Vi skal gjøre det i FN og andre internasjonale fora – og vi skal gjøre det i den direkte kontakten med samarbeidslandene våre, skriver utviklingsminister Erik Solheim i en kronikk. (02.06.06)

Utviklingsminister Erik Solheim (SV)

Bryt ned tabuer som dreper

Kronikk i VG, 2. juni 2006

Verdens statsledere samles nå i New York på FNs spesialsesjon om hiv og aids for å diskutere hva som må til for å kunne bekjempe aidsepidemien. Norge vil benytte toppmøtet til å tale der andre tier om tabubelagte områder som seksualitet, vold mot kvinner, sprøytesmitte og diskriminering.

Få felt i utviklingspolitikken er så belastet av stigma og fordommer som hiv og aids. Og få felt har en så skremmende utvikling. Antallet hivsmittede i verden er vanskelig å fastslå. Bare en mindre del av de smittede blir testet. Derfor er det også diskusjon om tallene som FN har lagt fram. Likevel vet vi at over 25 millioner mennesker allerede har dødd av aids, og at stadig flere av de nye smittede er kvinner. Epidemien er blant de dødeligste gjennom tidene.

Den langt vanligste årsaken til hivsmitte er ubeskyttet sex med personer som bærer hiv viruset. I en fullt utviklet epidemi vil om lag hver tiende kjønnsmodne person være smittebærer. Epidemien vokser mest blant ungdom og rammer jenter og unge kvinner aller verst. For kvinner er det i flere land større risiko for å bli smittet i ekteskap enn utenfor. Kampen mot hiv og aids vil ikke vinnes med mindre nasjonale ledere for alvor begynner å se bekjempelse av hiv og aids i sammenheng med satsning på sikker sex og forebygging av både kjønnssykdommer og uønsket graviditet. Skal vi ha noe håp om å stoppe spredningen av hiv må nasjonale ledere tørre å snakke åpent om sex. Også på FN-toppmøter.

Dette er en epidemi som ikke kan bekjempes fra utsiden. Uten nasjonalt lederskap vinner vi ikke kampen mot aids. Nasjonale ledere må ta inn over seg hvordan epidemien griper inn i liv og utvikling og begynne å snakke ærlig, utilslørt og åpent om sex og seksualitet, kjønn og makt i kultur og samfunn. Norge ønsker å bidra til dette i FN gjennom å reise spørsmålet om tradisjonelle og religiøse tabuer - tabuer som dreper. Det handler kanskje først og fremst om ungdom, om sikker sex, om retten til å kreve kondom, retten til å si nei og retten til aksept for seksuell legning.

Størst er stigmaet knyttet til seksuelle overgrep. I store deler av verden har ikke kvinner råderett over sin egen kropp og sin egen seksualitet. Sikker sex blir dermed ikke noe de kan velge selv. Barnebruder, renselse ved å ha sex med jomfruer og voldtekter kan kanskje være stilltiende akseptert eller en del av lokal skikk. Det betyr ikke at det bør godtas. Kultur, tradisjon og skikk er ikke naturgitte størrelser, men skapes og opprettholdes. De med makt i samfunnet er som regel de som selv har fordeler av tradisjonene - og som selv ikke utsettes for overgrepene. De er ofte menn. På FNs spesialsesjon ønsker Norge å utfordre tradisjon eller kultur som bidrar til overgrep mot kvinner.

Samtidig glemmer vi ikke at også menn blir utsatt for overgrep både fra statens side og fra befolkningen. I mange land defineres homofili som å være i strid med den naturlige orden og kan straffes med opptil 30 års fengsel. I enkelte land er det dødsstraff for homofili. Selv i land hvor homofile har beskyttelse i loven kan de utsettes for grove overgrep av sivilbefolkning, politi, og arbeidsgivere. Norge vil reise debatt om nasjonale regelverk og praksis som diskriminerer homofile, bryter med menneskerettighetene og bidrar til spredning av hiv. Vi ønsker å bidra til at land som i dag har diskriminerende lovverk endrer sine lover for å hindre at flere blir utsatt for hivsmitte. Regjeringen vil arbeide mot diskriminerende lovverk og praksis, både internasjonalt og i Norge.

Vi vil også ta opp stoffmisbruk og sprøyter. I flere deler av verden er sprøytebasert dop en viktig årsak til at epidemien brer seg. På grunn av myndigheters motvilje, mangler rusbrukere i mange land tilgang til informasjon og helsetjenester, rene sprøyter og andre tilbud knyttet til behandling av rusproblemer.

Klarer vi å få verdens ledere til snakke åpent og fordomsfritt om problemene, kan vi også få til handling. Epidemien krever nå en kraftsamling for gi alle tilgang til nødvendig kunnskap, for å bryte ned fordommer og stigmatisering på alle nivå, for å gi alle som trenger det livreddende og livsforlengende behandling og for å sikre at de som lever i en utsatt situasjon kan mestre livene sine uten å bli utsatt for diskriminering og utestenging.

I kampen mot hiv og aids er det livsnødvendig å bryte ned tabuer og skikker som dreper. Derfor skal Norge være blant dem som snakker klart og tydelig om forhold som bidrar til spredning. Vi skal gjøre det i FN og andre internasjonale fora – og vi skal gjøre det i den direkte kontakten med samarbeidslandene våre. Vi vil arbeide for at nasjonale ledere baserer sin innsats mot hiv og aids på en fordomsfri oppfatning av aids og hvordan hiv faktisk smitter. Det handler om sex. Det handler om makt. Det handler om overgrep.