Historisk arkiv

Norge øker budsjettstøtten til palestinske myndigheter med 85 millioner kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ledet 22. september det tredje ministermøtet siden september 2007 i den internasjonale giverlandsgruppen for bistand til Det palestinske området. Møtet bekreftet den sterke internasjonale støtten for to-statsløsningen og opprettelse av en palestinsk stat.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ledet mandag 22. september møtet i den internasjonale giverlandsgruppen (AHLC) for bistand til Det palestinske området. Dette er det tredje ministermøtet siden september 2007, og bekreftet den sterke internasjonale politiske støtten for to-statsløsningen og opprettelse av en palestinsk stat.

- Dagens møte uttrykte klar anerkjennelse av statsminister Salam Fayyads innsats for reformer på det økonomiske området og innen sikkerhetssektoren, sier utenriksminister Støre.

- Møtet ga også anerkjennelse til givernes betydelige støtte til palestinsk økonomi. Fra pressekonferansen etter møtet i den internasjonale giverlandsgruppen (AHLC) for bistand til Det palestinske området. Fra venstre: Tony Blair (kvartettens spesialutsending for Midtøsten), Jonas Gahr Støre, Aaron Abramovich (utenriksråd i det israelske utenriksdepartementet) og Salam Fayyad (statsminister for den palestinske selvstyremyndigheten). Foto: UDJeg er glad for at den inter-nasjonale støtten til palestinerne det siste året har levd opp til giverlandenes løfter, noe som understreker betydningen av å sikre at palestinske myndigheter kan gjøre jobben sin, sier Støre.

- I likhet med flere andre giverland la vi fra norsk side stor vekt på fjerning av israelske veisperringer som en avgjørende forutsetning for vekst i palestinsk økonomi.  Bevegelsesfrihet for palestinerne samt for varer og tjenester er helt nødvendig for utvikling av økonomisk virksomhet i Det palestinske området, sier utenriksministeren, som også viser til at dette understrekes i rapporter fra FN, Verdensbanken og IMF.

- Samtidig advarte Norge og et stort antall delegasjoner mot at Israels økning i antall bosettinger på palestinsk område og bygging av separasjonsbarrieren er i strid med Veikartet fra 2004 og undergraver troverdigheten av den pågående politiske forhandlingsprosessen mellom partene, sier Støre.

- Gitt denne situasjonen vil det fortsatt være behov for betydelig internasjonal innsats. For å sikre at offentlige ansatte fortsatt kan få utbetalt lønn, og sikre helse og utdanning til palestinerne, har Norge innenfor budsjettet for 2008 besluttet å øke budsjettstøtten til palestinske selvstyremyndigheter med 85 millioner kroner til 310 millioner kroner for inneværende år. Den samlede norske støtten til det palestinske folk i år blir da på 790 millioner kroner, sier Støre.

- Norge har lagt vekt på sammenhengen mellom den politiske forhandlingsprosessen og arbeidet med å utvikle palestinsk økonomi. Uten politiske framskritt blir det vanskelig for palestinsk økonomi å kunne stå på egne ben. Og uten synlig politisk framgang kan giverne miste viljen til å bidra. Samtidig kan økonomiske tilbakeslag på palestinsk side svekke viljen til å finne politiske løsninger. Derfor er jeg glad for den klare internasjonale støtten til en palestinsk stat og til to-statsløsningen på dagens møte i AHLC, sier utenriksminister Støre.

Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) består av i alt 28 giverland og internasjonale institusjoner, inkludert medlemmene av den såkalte Midtøsten-kvartetten, USA, EU, Russland og FN som var vertskap for møtet i New York. Norge har ledet AHLC siden 1994. Kvartettens spesialutsending Tony Blair deltok også på møtet.