Historisk arkiv

Celler som forteller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr kan ikke snakke. For å forstå hvordan dyrene egentlig har det, må vi forske på dem. Men det vil vi helst gjøre uten dyreforsøk. Derfor tar vi ut celler fra dyr og studerer disse i skåler på laboratoriet.

Det er forskere fra matforskningsinstituttet Nofima som, på Forskningstorget i Oslo, skal vise frem hvordan de bruker celler for å finne svar på hva både dyr og mennesker trenger av næring for å være sunne og friske.

Mør biff til middag?

- Vi vet for eksempel at hvis vi gir celler nok omega-3 kan det redusere betennelse og at grønnkål kan hemme veksten av kreftceller. Vi kan studere muskelvekst i storfe for å få musklene til å vokse fortere og bli større, forteller forsker Sissel B. Rønning.

Dette er informasjon som kan brukes til å produsere dyr med mer muskelmasse, noe som vil kunne gi økt matproduksjon (i det lange løp). Uten at dette går på bekostning av dyrevelferd. Storfemuskler er dessuten ganske like menneskemuskler, derfor egner muskelceller fra storfe seg til å teste ut helsekomponenter.

I blogginnlegget Mør biff til middag? forteller Nofimaforskere om hvordan de bruker celler for å få mer kunnskap om mørhet.

Muskel består av muskelfibre som er buntet sammen, og som sammen med fettvev og bindevev utgjør kjøtt. Her er kjøtt fra storfe illustrert.
Muskel består av muskelfibre som er buntet sammen, og som sammen med fettvev og bindevev utgjør kjøtt. Her er kjøtt fra storfe illustrert. Foto: Nofima

Forskningstorget i Oslo

På Universitetsplassen den 18-19. september møter du flere titalls ulike forskningsmiljøer som presenterer forskningen sin på en lettfattelig og underholdende måte. Dette er det største arrangementet under de landsomfattende Forskningsdagene.

Med mat som tema dekkes forskningsbord med smakfulle og varierte aktiviteter og eksperimenter.