Historisk arkiv

Norge tredje best i verden på utviklingspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

For tiende året på rad kommer Norge i toppen i en årlig undersøkelse om lands utviklingspolitikk, bak Sverige og Danmark.

Den årlige Commitment to Development-indeksen ble publisert av Center for Global Development 15. november. Undersøkelsen sammenligner 27 rike land sin politikk på områder som er viktige for utviklingen i fattige land. Landene blir rangert på følgende sju områder: bistand, handel, finansiering, migrasjon, miljø, sikkerhet og teknologi. 

- Dette er en viktig årlig vurdering, der Norge er i godt selskap med andre nordiske land. Resultatene gir inspirasjon til å se hvordan vi kan bli enda bedre til å lage politikk som fører til effektive og bærekraftige løsninger. 1,2 milliarder mennesker lever i ekstrem fattigdom. Det er mulig å få slutt på ekstrem fattigdom innen 2030 hvis det er tilstrekkelig politisk handlekraft, sier utenriksminister Børge Brende. 

Norge får høy uttelling for å ha et høyt bistandsnivå med vekt på kvalitet, og på de fleste andre områdene i undersøkelsen. 

- Det er bra at undersøkelsen ikke bare måler størrelsen på et lands bistandsbudsjett, men at den vurderer andre politikkområder som også er viktige for å skape utvikling. I regjeringsplattformen forplikter vi oss til å legge vekt på en samstemt utviklingspolitikk, hvor tiltak innen ulike sektorer i størst mulig grad trekker i samme retning, sier Brende. 

Indeksen gir Norge en lav skåre på handel og miljø, blant annet på grunn av stor olje- og gassproduksjon. Samtidig er regjeringens omfattende klima- og skogprosjekt ikke inkludert i undersøkelsen. 

- Dette illustrerer at det er utfordringer for alle land med hvordan ulike politikkområder henger sammen. Når det gjelder handel, så ønsker vi å øke handelen, trappe opp investeringer og føre en liberal og åpen handelspolitikk med utviklingsland. Dette vil forhåpentlig føre til positive resultater for landenes markedsadgang og generelle utvikling, sier Brende.   

Norge har bidratt til utvikling av indeksen finansielt, med bakgrunnsdata og som diskusjonspartner siden starten i 2003.