Rettferdighet for Colombias ofre

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Den colombianske regjeringen og FARC-EP annonserte i Havanna i dag at de har blitt enige om en avtale om ofrenes rettigheter. - Dagens avtale er historisk. Den viser at partene tar ansvar for å sikre ofrenes rett til sannhet, oppreisning og garantier for å hindre gjentakelse av overgrep. Det er en anerkjennelse av de enorme lidelsene den væpnede konflikten har påført Colombias sivilbefolkning, sier utenriksminister Børge Brende.

Krevende diskusjoner om temaet har pågått siden høsten 2014. Partene har i denne prosessen møtt en rekke av ofrene for konflikten under forhandlingene i Havanna. I juni i år ble partene enige om en sannhetskommisjon som skal tre i kraft etter at en fredsavtale er undertegnet. I september ble partene enige om å opprette et spesialtribunal for de som står bak de groveste forbrytelsene i løpet av den mer enn 50 år gamle konflikten.

- Avtalen om ofrenes rettigheter er et viktig bidrag til forsoning for mer enn seks millioner ofre for konflikten i Colombia. De siste måneders nedtrapping av konflikten har ført til at den humanitære situasjonen nå er bedre enn på mange år, sier Brende.

Fredsprosessen i Colombia startet formelt i Oslo i oktober 2012. Norge er tilrettelegger sammen med Cuba. Med avtalen om ofrenes rettigheter er partene enige om fire av seks forhandlingsområder. Gjenstående tema knytter seg til våpenhvile, nedleggelse av våpen, sikkerhetsgarantier for FARC og implementering av en endelig fredsavtale.