Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Klart for klimakonferanse i Bonn

Parisavtalen står sentralt når klimaforhandlingene starter opp i Bonn mandag. Dette er den første klimakonferansen etter at USAs president varslet at de vil trekke landet fra avtalen.

Det er satt av 14 dager til FNs klimakonferanse (COP 23). Klima-og miljøminister Vidar Helgesen vil representere Norge i høynivå-delen av møtet. 

Oppdatere klimamål

– I Bonn håper jeg at alle landene viser at de står fast på sine forpliktelser fra Parisavtalen, og at de gjør jobben med å lage konkrete regelverk under avtalen. Det er også viktig at vi får en god oppstart på diskusjonen om å øke målene i årene fremover, sier Vidar Helgesen. 

Parisavtalen ble vedtatt i desember 2015. Men regelverket skal først vedtas neste år. I Bonn i år skal landene arbeide videre med utforming av reglene, og ikke minst diskutere opplegget for Parisavtalen om at klimamålene skal oppdateres eller skjerpes i 2020. 

Viktig signal

USA er til stede i Bonn, men det er usikkert hvor aktive de vil være. Selv om president Donald Trump har kunngjort at han trekker USA fra avtalen, vil en uttredelse fra avtalen i praksis først kunne skje høsten 2020. 

– Viljen til å drive forhandlingene videre framover, uten et sterkt USA, vil være et viktig signal fra Bonn. Og både Kina og EU vil kunne spille en viktig rolle dersom forhandlingene spisser seg til, sier Vidar Helgesen. 

Den norske strategien

På klimamøtet vil også næringsliv og andre ikke-statlige aktører vise hva de gjør i kampen mot klimaendringene. 

I uken før klima- og miljøministeren kommer til møtet, ledes den norske delegasjonen av forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen. Du kan lese mer om den norske strategien for forhandlingene her

 

Til toppen