Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

FNs klimakonferanse starter opp i Madrid

Norge vil melde inn et forsterket klimamål til FN i 2020. Et sentralt tema på FNs klimaforhandlinger i Madrid er at landene øker sine ambisjoner under Parisavtalen.

- Verden er langt unna å nå Parisavtalens mål. Det haster med å kutte utslipp, og det er viktig at dette blir et hovedtema for klimamøtet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Under klimaforhandlingene i Madrid, COP 25, er det også et mål å ferdigstille regelverket for hvordan land kan samarbeide for å nå sine klimamål. Denne delen av regelboka for Parisavtalen ble ikke fullført under klimaforhandlingene i Katowice i Polen i fjor.

Slikt samarbeid kan være at et land bidrar til utslippsreduksjoner i et annet land, og bruker disse kuttene for å oppfylle sitt klimamål. Det kan bidra til at land kan ta på seg mer ambisiøse mål, og man får større utslippskutt og mer finansiering av lavutslippsløsninger globalt.

For Norge er det viktig at slikt samarbeid har høy legitimitet. Regelverket må blant annet sikre at ikke to land kan bruke de samme utslippssreduksjonene opp mot hvert sitt klimamål.

Et annet tema som skal diskuteres i Madrid er tap og skade. Dét handler om å hindre, forebygge og håndtere virkningene klimaendringene har for natur og samfunn.

Statsminister Erna Solberg vil delta på åpningen 2. desember, og klima- og miljøminister Ola Elvestuen vil delta siste uken under forhandlingene, den 9.- 13. desember. 

Du kan leses Norges  strategi til møtet her.

 

Til toppen