Historisk arkiv

NATO i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

«Aldri mer 9. april». Slik lød det i Norge og Danmark etter andre verdenskrig, og dette budskapet har preget oss i generasjoner. Historien har vist at vi, som små demokratier, den gang som nå er avhengige av sterke allierte som kan garantere for vår frihet. Nettopp for å forsvare vestlige liberale verdier under den kalde krigen ble derfor Norge og Danmark medlemmer av NATO i 1949. I dag er vi, sammen med Island, NATO i nord.

Av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (Norge) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (Danmark)

Sikkerhetssituasjonen i våre nærområder har endret seg. Etter den kalde krigens slutt kunne vi nyte fredsdividenden, men de senere år er har vi sett et mer selvhevdende og aggressivt Russland. Ikke uten grunn kan man hevde at sikkerhetspolitikken er tilbake i den offentlige debatten. I 2014 ble russiske stormaktsambisjoner svært tydelige, ikke minst med landets ulovlige anneksjon av Krim og konflikten i Øst-Ukraina. Den siste tids cyberaktiviteter understreker dette tydeligere. Denne vurderingen gjenspeiles også i de trusselvurderinger som våre etterretningsorganisasjoner har offentliggjort.

Som verdens eneste supermakt er USA engasjert over hele verden for å ivareta og styrke kollektiv sikkerhet. Det er derfor naturlig at Danmark og Norge styrker våre bidrag til kollektiv sikkerhet i vårt eget nærområde.

Danmark og Norge deler både en felles historie og felles verdier. Som små NATO-allierte har vi flere sammenfallende sikkerhets- og forsvarspolitiske interesser. Vi vektlegger demokrati, frihet, et trygt og sikkert Norden, et sterkt NATO og ikke minst et sterkt transatlantisk bånd. I dag er NATO viktigere enn på lenge, men alliansen må også moderniseres for å forbli relevant. Danmark og Norge vil stå i spissen for dette arbeidet.
 
NATO er hjørnesteinen i dansk og norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Vi mener det er svært viktig å bidra til alliert sikkerhet, og til å styrke alliansens kollektive forsvarsevne. Dette gjør vi blant annet ved å sende norske og danske styrker til Baltikum i rammen av NATOs forsterket nærværi øst. Vi har også deltatt i NATOs operasjoner i Bosnia, Kosovo, Irak, Afghanistan og Libya. I 2014 støttet vi arbeidet med å transportere kjemiske våpenlagre ut fra Syria. Sammen deltar vi i også i den internasjonale koalisjonen mot ISIL, hvor vi bidrar med rådgivere, radarkapasitet og spesialstyrker. Rotasjonsordningen for transportfly i FN-operasjonen MINUSMA sikrer FN en fleksibel og forutsigbar kritisk ressurs. Det faktum at vi som allierte land alltid stiller opp for NATO og våre allierte, for internasjonal fred og stabilitet, er noe vi nordmenn og dansker kan være stolte av. 

En rettferdig deling av ansvar for vår felles sikkerhet er en viktig forutsetning for alliert samhold og militære evne. Norge og Danmark støtter målsetningen fra NATO-toppmøtet i Wales 2014 om å øke våre forsvarsbudsjetter og investere i viktige kapasiteter. 

Verden er blitt mer usikker. Det er utfordringer i øst, sør og i vårt nærområde.  Det digitale rom utfordres også i større grad, både fra statlige og ikke-statlige aktører, og gjør oss sårbare. Dette betyr at vi må ta de nødvendige forholdsregler for å øke vår kollektive sikkerhet. Derfor er en økning i forsvarsbudsjettene nødvendig – både for vår kollektive sikkerhet og for NATOs troverdighet som forsvarsallianse. Våre felles nordiske verdier tuftet på demokrati og frihet deler vi med våre allierte i NATO. Disse verdiene kommer ikke gratis, og vi må være rede til å forsvare dem om nødvendig. Her står NATOs avskrekkingsevne helt sentralt. Jo større usikkerhet internasjonalt, desto viktigere blir vårt engasjement i NATO. Historien har lært oss at demokratier må handle og forhandle ut fra en styrkeposisjon.  

Dette betyr ikke at vi skal militarisere våre samfunn. Vi skal derimot sørge for NATO, til enhver tid, har de nødvendige politiske og militære virkemidler til å kunne avskrekke de som måtte true vår frihet og vårt demokrati. Hvis ikke det fins vilje til å investere i forsvar og kollektiv sikkerhet blir vi altfor sårbare. Dette er en forutsetning for å kunne gjenoppta en balansert dialog med Russland. Norge og Danmark tar vårt ansvar alvorlig og gjør de investeringer i våre lands forsvar som er nødvendig. Vi investerer i avanserte våpensystemer for å kunne ivareta våre forsvarsforpliktelser. Videre styrker vi vår innsats på cyber, både hva gjelder motstandsdyktighet mot hacker angrep og ”fake news”. Når vi forsterker slik innsats blir vi også mer robuste samfunn. 

Vi vil øke forsvarsbudsjettene. I tråd med Norges nye langtidsplan for forsvarsssektoren, øker de norske forsvarsbudsjettene betydelig fra 2017 og i årene fremover, og den danske regjeringen har varslet et substansielt løft i forbindelse med det nye 5-årige forsvarsforliket.  

 Samtidig ser vi behov for å reformere NATO for å bedre imøtekomme morgendagens utfordringer. Vi vil samarbeide om å fornye NATOs kommandostruktur, styrke NATOs kollektive forsvar i Nord-Atlanteren og i Østersjøen, samt sikre fortsatt stabilitet i nordområdene. Vi skal også bidra til at NATO er i stand til å løse sine oppgaver både i Baltikum og ved Europas sørlige grense. 

Både Norge og Danmark vektlegger vårt forhold til våre allierte høyt. Selve grunnlaget for vår felles sikkerhet i Europa og i NATO er det sterke transatlantiske båndet. Dette båndet har gang på gang siden opprettelsen av NATO vist sin styrke, både politisk og militært. Norge og Danmark vil arbeide tett bilateralt for at disse båndene og NATO som forsvarsallianse styrkes og videreutvikles. 

Vi hilser et forsterket samarbeid mellom NATO og EU velkommen. De to organisasjonene har felles verdier og målsetninger. Når det gjelder Norden har de nordiske land ulike tradisjoner. Sammen med Island er vi en del av NATO, mens Sverige og Finland er særskilte partnerland.  Sammen har vi en felles interesse i å opprettholde regional sikkerhet og stabilitet. Blant annet derfor samarbeider vi i rammen av nordisk forsvarssamarbeid, NORDEFCO. Her arbeider vi for å videreutvikle rammene for militært samarbeid og for å styrke sikkerheten i våre nærområder. Vi tar ansvar for sikkerheten i vår region på en måte som bidrar til samarbeid og stabilitet i Nord-Europa. Dette kommer også våre allierte til gode. Derfor er vi i Danmark og Norge også en pådriver for et tett forhold mellom Sverige og Finland, og NATO. 

For Norge og Danmark er vår sikkerhet uløselig knyttet sammen med sikkerheten til våre allierte. Nettopp derfor vil vi fortsette å bidra til vår felles sikkerhet i NATO, til koalisjonsoperasjoner og til FN. Og, vi vil fortsette å ta vår del av byrden når det kommer til forsvaret av våre demokratiske verdier og fredelige sameksistens som er grunnlaget for disse verdiene.

 

 Publisert av Jyllandsposten og Dagbladet 24.05.2017