Historisk arkiv

Den viktige helsestasjonen i Riga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Antallet hiv-positive i Latvia øker, både blant heterofile og homofile. Noen mener at myndighetene lukker øynene for dette. Derfor er helsestasjonen Norge støtter i Riga viktig.

Helsestasjonen tilbyr testing til alle som ønsker det, ikke bare homofile. Den er den eneste i Latvia som er gratis og åpen for alle.

– Tro meg, voksne mennesker i Latvia av begge kjønn vet ikke hva hiv egentlig er. Mange unnlater å beskytte seg, sier Kaspar Zalitis som leder helsestasjonen.

Stasjonen ble åpnet i 2013 med fokus på menn som har sex med menn. Formålet var å gi homofile et helsetilbud og viktig informasjon om sikker sex.

Helsestasjonen tilbyr nå tjenestene sine til alle som ønsker det, ikke bare homofile. Den er den eneste i Latvia som er gratis og åpen for alle. Og det er takket være støtte fra Norge.

– Uten EØS-midlene ville vi ikke eksistert. Vi kunne ikke engang ha betalt telefonregningen. Nå har vi fått muligheten til å gjennomføre testing og drive støttegrupper, sier Kaspars.

     Følg oss: EØS-midlene på Facebook

Mange tester positivt

Hver uke tar omtrent 30 personer en hurtigtest for hiv ved helsestasjonen. Fem prosent tester positivt. Det er en svært høy andel og noe som indikerer at det er viktig med enkel tilgang til testing. Svaret foreligger etter 20 minutter.

– Er resultatet positivt, gir vi informasjon om hvor de kan få gratis behandling og oppfølging. Vi må ofte forklare at du ikke kommer til å dø i morgen selv om du tester positivt. Du kan faktisk leve lenger enn andre familiemedlemmer hvis du følger aller anvisningene fra legen, sier Zalitis.

Helsestasjonen tilbyr også informasjon om andre seksuelt overførbare sykdommer og gratis testing av syfilis og hepatitt B og C.

Det er organisasjonen Mozaika som står bak dette tilbudet. Organisasjonen fremmer homofiles rettigheter i Latvia. Støtten fra Norge gjennom EØS-midlene går både til å drifte helsestasjonen og til organisasjonens daglige arbeid.

Kaspars Zalitis og Sabine Tropa mener at mangelen på kunnskap om hiv blant innbyggerne i Latvia er en av grunnene til så mange som fem prosent av dem som tester seg, er hiv-positive. Foto: Maria Knoph Vigsnæs

Sabine Tropa jobber som assistent for Mozaika, og sier det ikke er sosialt akseptert å være homofil.

– Det er bare noen få år siden det var helt greit for en politiker å være åpent homofob. Vi har faktisk hatt tilskuere som kastet avføring på dem som gikk i demonstrasjonstog for homofiles rettigheter. Folk ble sjokkert da de innså at det finnes homofile i landet deres.

Holder det skjult

Hennes oppfatninger støttes av undersøkelser EUs byrå for grunnleggende rettigheter har gjort blant LHBTI-personer i Europa. I Latvia sier 52 prosent at de aldri er åpne om sin seksuelle legning på jobb. Ytterligere 24 prosent er det som regel ikke. I tillegg svarer 83 prosent at negative uttalelser om homofile er utbredt i offentligheten.

– Homofile og andre seksuelle minoriteter er diskriminert i Latvia, og det er stort behov for folkeopplysning. Så langt er vi dessverre den eneste organisasjonen som jobber med disse spørsmålene her i landet, sier Zalitis.

Fakta om prosjektet

Formål: Styrke Mozaikas kapasitet til å fremme homofiles rettigheter i Latvia og bedre adgangen til helsetjenester.
Prosjektansvarlig: Association of LGBT and their friends MOZAIKA
Støtte: 53 196 euro
Nettside: Besøk prosjektet på Facebook
Program: Prosjektet har fått støtte gjennom programmet for sivilt samfunn i Latvia som Norge finansierer med 10,4 millioner euro gjennom EØS-midlene