Historisk arkiv

Svar på spm. 466 fra stortingsrepresentant Jonas Gahr Støre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Jeg viser til brev 27. februar fra Stortingets president vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Jonas Gahr Støre.

«Vil finansministeren åpne for at Statens pensjonsfond utland kan investere i norske, unoterte selskaper, og i så fall; vil investeringene isolert sett føre til økt press i norsk økonomi og hvordan vil en slik praksis forholde seg til handlingsregelen?

Begrunnelse:

Ifølge Dagens Næringsliv 26. februar varslet finansministeren endringer i måten SPU investeres på i et møte med Næringsforeningen i Trøndelag (NiT). Avisen viser til at Fremskrittspartiet i sitt partiprogram har slått fast at en del av oljeformuen skal investeres i oljeformuen som ikke er børsnotert, og avisen refererer fra møtet at finansministeren "gikk langt i å antyde at dette også vil bli regjeringens politikk"

Svar:

Regjeringen vil som det står i Sundvolden-plattformen, føre en ansvarlig økonomisk politikk basert på handlingsregelen for bruk av oljepenger. Den økte bruken av oljepenger skal vris i retning av investeringer i kunnskap og infrastruktur samt vekstfremmende skattelettelser. Regjeringen vil også bygge videre på det rammeverket som er skapt rundt forvaltningen av SPU.

Sentrale finans- og pengepolitiske hensyn, herunder hensynet til stabil valutakurs, taler for at SPU kun bør investeres i utlandet. I tråd med dette har Norges Bank ikke anledning til å investere midlene i SPU i verdipapirer utstedt av norske foretak eller i norske kroner. Jeg ser ingen grunn til å endre på dette. Det er således ikke aktuelt å investere SPU i norske unoterte selskaper. Dette kommer også tydelig fram i mine svar til Dagens Næringsliv 3. mars.

Regjeringen vil som det står i Sundvolden-plattformen, gjennomgå virkemiddelapparatet for innovasjon og videreutvikle virkemidlene med høyest innovasjonseffekt. Dette vil også kunne ha betydning for norske finansmiljøer.

Med hilsen

Siv Jensen