Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Kontakten med MiST

Etter flere medieoppslag ønsker kulturminister Thorhild Widvey å redegjøre for sine beveggrunner og hendelsesforløpet da hun 11. februar kontaktet styreleder i MiST angående Pontus Kyanders ytring.

Tirsdag 11. februar kl. 19.10 mottok kulturministeren en e-post fra sin politiske rådgiver vedrørende en mulig mediesak som departementet undersøkte nærmere. E-posten inneholdt et sitat fra direktør ved Trondheim Kunstmuseum, Pontus Kyander, men ikke informasjon om hvor det var publisert. Saken skulle trykkes i Adresseavisen påfølgende morgen.

Ca kl. 19.30 ble direktør ved MiST, Suzette Paasche, kontaktet av embetsverket i Kulturdepartementet. Formålet med henvendelsen var å finne ut hvor Pontus Kyanders ytring var publisert, med sikte på å kunne briefe kulturministeren. Paasche ga uttrykk for at heller ikke hun var kjent med sitatet.

Kulturministeren satt på dette tidspunktet i bilen på vei fra Gardermoen. Kulturministeren fant navnet på MiST’s styreleder, Rasmus Brodtkorb, på nettet. Klokken 19.38 kontaktet hun Julie Brodtkorb ved Statsministerens kontor, med spørsmål om dette er hennes bror. Hun fikk bekreftet dette og mottok på forespørsel hans telefonnummer.

I påvente av embetsverkets tilbakemelding, ringte kulturministeren Rasmus Brodtkorb klokken 21.55. Formålet med henvendelsen var å finne ut hvor Pontus Kyanders ytring var publisert. Brodtkorb ga i samtalen uttrykk for at han ikke visste hva saken gjaldt og de to ble enige om at statsråden skulle sende ham sitatet på e-post.

Etter samtalen med Rasmus Brodtkorb mottok kulturministeren informasjon fra embetsverket, og sendte klokken 22.16 følgende e-post til styreleder Brodtkorb;


Sendt: 11. februar 2014 22:16
Emne: Iflg avtale

Hei Rasmus

Jeg har fått vite at dette skal på trykk i Adresseavisen imrg eller en av de nærmeste dagene. Journalisten hevder at teksten ”er til en utstilling som skal feire grunnlovsjubileet i år”, 


Direktør Pontus Kyander skriver:

"Norsk nasjonalisme er ikke noe bedre enn andre lands nasjonalisme, og innebærer samme form for ekskludering. Nasjonalistpartier - som FrP - er farlige; de bagatelliserer begreper som menneskelig fellesfølelse, menneskerettigheter og likhet. Som en syre etser de bort vår sjel og vår respekt for andre - dersom disse "andre" tilfeldigvis skulle trå på samme mark som oss. Dette er vårt land, ikke deres. Vi er dette landets stolte eiere, og det er ikke de. Vi har rettigheter. Det har ikke de".

Våre folk i dep har ikveld vært i kontakt med MiSTs direktør, Suzette Paasche, som var helt ukjent med den aktuelle uttalelsen fra Kyander. Det er definitivt ikke tale om formuleringer som institusjonen på noen måte har kjent til og slett ikke approbert sier hun. Dette til orientering. 

Mvh

Thorhild Widvey

E-posten ble ved en feil journalført i Kulturdepartementet først 20. februar.

- Det ligger ingenting i henvendelsen som tilsier at jeg ønsket å innskrenke museets ytringsfrihet. Kulturen er, og skal være, fri. Jeg ser imidlertid i ettertid at min henvendelse for å avklare fakta tolkes annerledes enn det som var min hensikt. Det har jeg tatt lærdom av, sier kulturminister Thorhild Widvey.

 

Til toppen