Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål om erstatningsordningen for pelsdyroppdrettere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Terje Aasland (A) om endringene som er gjort i erstatningsordningen for pelsdyroppdrettere.

Svar på skriftlig spørsmål nr. 469 fra stortingsrepresentant Terje Aasland

Representanten Aasland har stilt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse: 

«Er statsråden av den oppfatning at endringene som er gjort i erstatningsordningen for pelsdyroppdrettere er så uvesentlig at utredningsinstruksen krav om ny høring ikke kommer til anvendelse, og i så fall, kan statsråden redegjøre for hvorfor uttrykkene «store endringer» og «vesentlig bedre ut» er benyttet i offentliggjøringen av erstatningsordningen?»

Etter høringen har jeg gjort endringer i forskriften om kompensasjon etter avvikling av hold av pelsdyr mv. som er til gunst for oppdretterne.

Før endringene ble fastsatt vurderte jeg spørsmålet om ny høring ut fra blant annet forvaltningsloven § 37 og utredningsinstruksen punkt 3-3, men jeg kom til at forskriften kunne fastsettes uten slik høring. I den helhetlige vurderingen av om endringene likevel burde høres, har jeg også sett hen til  behovet for at kompensasjonsordningen kunne tre i kraft raskt.

Representanten Aasland viser til at jeg er sitert på at det er gjort «flere forbedringer i kompensasjonsordningen», og at dette betyr at flere «oppdrettere kommer vesentlig bedre ut». Bakgrunnen for dette var et ønske om å kommunisere endringene på en klar måte ut fra virkningen endringene ville ha for mange oppdrettere. Disse beskrivelsene er ikke direkte overførbare til vurderingene av spørsmålet om høring.

Jeg mener også at det kan være gode grunner til forskjeller i begrepsbruk i rettslige vurderinger og i annen kommunikasjon, men jeg er samtidig enig i at det er nyttig å reflektere over dette.

Med hilsen

Olaug Vervik Bollestad