Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål om Mattilsynets rutinetilsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Arne Nævra (SV) om at Mattilsynet skal utsette flere rutinetilsyn for å begrense kontakt mellommennesker.

Svar på spørsmål nr 1319 fra stortingsrepresentant Arne Nævra
Jeg viser til brev av 14. april 2020 der stortingsrepresentant Arne Nævra stiller følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

Det er varslet at Mattilsynet skal utsette flere rutinetilsyn for å begrense kontakt mellom mennesker. Imidlertid er det få mennesker involvert i slike tilsyn, og jobben de utfører er svært viktig. Hvordan vil statsråden sikre at ikke dyrene blir skadelidende som følge av koronautbruddet?

Det er riktig at Mattilsynet har nedskalert den fysiske tilsynsaktiviteten og prøvetakingen under den pågående korona-pandemien. Dette for å bidra i den nasjonale dugnaden for å hindre spredning av koronaviruset. Mattilsynet følger helsemyndighetenes råd for å beskytte egne ansatte og de det føres tilsyn med. Dersom mange i Mattilsynet blir syke eller må i forskriftpålagt karantene pga. nærkontakt med syke, vil Mattilsynet få færre ressurser til å ta seg av samfunnskritiske oppgaver som kjøttkontroll, grensekontroll og utstedelse av
eksportsertifikater, i tillegg til sentrale tilsynsoppgaver som dyrevelferd. 

Dyrevelferd er en prioritert oppgave i Mattilsynet - både under en normalsituasjon og nå under koronautbruddet. Tilsynet er risikobasert. Mattilsynet utfører i liten grad rutinetilsyn på dyrevelferdsområdet. Mattilsynet har en liste over «må-oppgaver» som skal gjennomføres tross koronautbruddet. For dyrevelferd omfatter listen forholdene som også er prioritert under normale forhold: 

  • alvorlige bekymringsmeldinger 
  • alvorlig vanskjøtsel og kriminalitet mot dyr
  • avvikling av dyrehold som dyreholderen ikke gjennomfører selv etter pålegg fra Mattilsynet
  • oppfølging av kronisk dårlige dyrehold
  • dyrevelferd i slakteri
  • transportdyktighet for dyrene og reiseplan for dyretransporter ut av landet

Når det gjelder tilsynskampanjen for gris, mener Mattilsynet det er nødvendig og fullt forsvarlig å forskyve oppstart av selve tilsynsperioden fra 1. september 2020 til 1. januar 2021. Det skyldes blant annet at det ikke er mulig å gjennomføre de planlagte fysiske kursene for inspektørene nå på våren. Kampanjearbeidet fortsetter, og planlegging og utvikling av tilsynsmateriell pågår for fullt. 

Mattilsynet vurderer også om det er oppgaver som kan løses digitalt eller på andre måter. Som følge av koronautbruddet, og utfordringene det skaper i hele Europa, har EU vedtatt en midlertidig forordning som åpner for alternative måter å gjennomføre offentlig kontroll på. Denne er også implementert i norsk rett gjennom EØS-avtalen, og gjelder fram til 1. juni 2020 (forordning (EU)2020/466).

I år vil databasert utvidet sykdomsregistrering på slakteriene bli rullet ut. Der blir sentrale velferdsindikatorer registrert på hvert enkelt dyr, og dette gir viktig informasjon om velferden i besetningen de kommer fra. Dyrehold med klare avvik vil bli fulgt opp. 

Jeg vil også minne om at det ikke alltid er nødvendig med fysisk besøk for å følge opp en sak. Dokumentasjon om dyreholdet i form av bilder, video, slaktelister, veterinærjournal, kvittering for bestilt fôr og utført vedlikehold, er eksempler på undersøkelsesmetoder som kan gjennomføres uten fysisk oppmøte. 

Mattilsynets gjør fortløpende risikovurdering og oppfølging av virksomheter for å sikre at maten er trygg og dyr har det godt - også i tider med andre store  utfordringer. Mattilsynet er en beredskapsetat og er vant til å foreta slike nødvendighetsvurderinger.

Med hilsen

Olaug Vervik Bollestad