Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål om beitekrisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (A) om hva landbruks- og matministeren vil gjøre videre for å avhjelpe og forhindre at beitekrisen brer seg ytterligere.

Svar på spm. nr. 1258 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen

Stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen har stilt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til landbruks- og matministeren:

"Hva vil landbruks- og matministeren gjøre videre for å avhjelpe og forhindre at beitekrisen brer seg ytterligere?

Innledningsvis vil jeg poengtere at jeg følger nøye med på utviklingen av denne krisen. Jeg har vært i direkte kontakt med lederen av beredskapsutvalget i Finnmark, og har løpende dialog med reindriftsmyndighetene. I tillegg hadde jeg den 26. mars et møte med lederen av Norske Reindriftsamers Landsforbund for en gjensidig oppdatering og for å diskutere mulige tiltak fremover.

Kriseberedskapsutvalgene har nå konkludert med at det er en alvorlig beitekrise i store deler av Finnmark, Troms og Nordland. Beiteforholdene er også vanskelige i deler av Trøndelag, men her er det så langt ikke konkludert med at det foreligger en beitekrise.

Beitekrisen var et sentralt tema under forhandlingene om årets reindriftsavtale. Det var allerede under forhandlingene klart at den eksisterende beholdningen på det nasjonale kriseberedskapsfondet ikke ville være tilstrekkelig til å håndtere konsekvensene av den pågående beitekrisen. Avtalepartene (Norske Reindriftsamers Landsforbund og staten ved Landbruks- og matdepartementet) ble derfor enige om å redusere egenkapitalen til Reindriftens utviklingsfond med 10 mill. kroner, og å overføre disse til kriseberedskapsfondet. Totalt var dermed kriseberedskapsfondet sin beholdning på 12,7 mill. kroner i 2020. Det er per i dag utbetalt ca. 2,8 millioner kroner av kriseberedskapsfondet, og søknader fra reinbeitedistriktene behandles nå fortløpende. I tillegg til er det egne kriseberedskapsfond i distriktene som skal brukes før en søker ut penger fra det nasjonale fondet.

Midlene fra kriseberedskapsfondet går til kjøp av fôr og til transport for de som har lang avstand fra brøytet vei til reinflokken. Det er mye som tyder på at denne beitekrisen vil vare ut denne vinteren, og jeg vil derfor følge utviklingen nøye og vurdere behovet for ytterligere tiltak.

Med hilsen

Olaug Vervik Bollestad