Historisk arkiv

Bakgrunnsinformasjon:

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Svalbard Globale frøhvelv er et  reservelager for verdens genbanker. Mange genbanker lider under manglende bevilgninger, politisk ustabilitet eller risiko for omfattende naturkatastrofer. Frøhvelvet på Svalbard tilbyr dem et trygt sted å lagre frø.

Svalbard globale frøhvelv er verdens største og biologisk mest mangfoldige samling av kulturplanter. Frøhvelvet, som ligger i Longyearbyen på Svalbard, eies av den norske regjeringen og drives under en trepartsavtale mellom den norske regjeringen, NordGen og CropTrust. De som deponerer frø i hvelvet eier fortsatt materialet de lagrer her, og bare de kan om nødvendig, ta ut materialet.

Det norske Landbruks- og matdepartementet er den øverste juridiske og administrative forvalter av frøhvelvet og har det overordnede ansvaret for drift, sikkerhet og finansiering. 

NordGen forvalter frødeponeringene administrativt og fysisk, i samarbeid med Norges landbruks- og matdepartement og  CropTrust. NordGen er koordinator for depositører, arrangerer frødeponeringer og driver en offentlig tilgjengelig nettdatabase over deponerte frø. 

CropTrust arbeider for å etablere et effektivt globalt system for nyttevekstbevaring, der frøhvelvet utgjør sisteleddet av sikkerhetsduplisering av verdens genbanker. CropTrust gir økonomisk støtte til utvalgte genbanker i utviklingsland som vil overføre frø til frøhvelvet. 

Statsbygg er rådgiver for anlegg og eiendom overfor den norske regjeringen, og har ansvar for bygg og vedlikehold av frøhvelvet i samsvar med oppdraget fra det norske Landbruks- og matdepartementet. Statsbygg er ansvarlig for frøhvelvet når det gjelder daglig vedlikehold, sikkerhet, kjøling og energiforsyning, såvel som for de nyeste tekniske oppgraderingene.

Logoer: NorGen, Landbruks- og matdepartementet, CropTrust.