Historisk arkiv

Svar på spørsmål om bruk av vold ved oppbringelse av skip i internasjonalt farvann

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Bjørnar Moxnes (Rødt) om ministeren synes bruken av omfattende vold ved oppbringelse av skip i internasjonalt farvann er akseptabel.

Skriftlig spørsmål nr. 2362 (2018).
Datert 27.09.2018


Fra representanten Bjørnar Moxnes (Rødt) til utenriksministeren:
Synes utenriksministeren at det ved oppbringelse av skip i internasjonalt farvann i forbindelse med påståtte brudd på en sjøblokade, er akseptabelt og innenfor internasjonal rett at soldatene bruker omfattende vold med ribbeinsbrudd og elektrosjokk, samt at de ombordværende plyndres for verdisaker, kontanter, kredittkort, klær og utstyr?

Utenriksministerens svar:
Jeg viser til mine svar av 31. august, 14. august og 8. august på skriftlige spørsmål fra henholdsvis representantene Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken.

Som jeg der har gjort rede for, åpner folkeretten for at det under visse vilkår kan anvendes makt dersom mannskapet på en båt under oppbringelse motsetter seg dette. Det kreves samtidig at graden og omfanget av maktbruken skal være forholdsmessig, og begrenset til det som er nødvendig for å gjennomføre oppbringelsen.

Utenriksdepartementet noterer seg den informasjonen som har vært gitt av besetningen om bord på Kårstein og har avtalt et møte med Ship to Gaza i sakens anledning. Departementet har også vært i kontakt med israelske myndigheter og notert seg deres saksfremstilling.