Historisk arkiv

Svar på spørsmål om utviklingen i Bolivia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) om hva Norge gjør for å være pådriver for at demokratiet raskt gjenreises, at alle aktører avstår fra vold og at det gjennomføres et fullstendig fritt nyvalg hvor alle partier får stille sine kandidater på like vilkår.

Skriftlig spørsmål nr. 311 (2019-2020).
Datert 15.11.2019

Fra representanten Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren:
Hva er utenriksministerens holdning til den dramatiske og alvorlige utviklinga i Bolivia, hva gjør Norge for å være pådriver for at demokratiet raskt gjenreises, at alle aktører avstår fra vold og at det gjennomføres et fullstendig fritt nyvalg hvor alle partier får stille sine kandidater på like vilkår?

Utenriksministerens svar:
Situasjonen i Bolivia er bekymringsfull og vi følger situasjonen nøye. De siste ukene skal minst 30 mennesker ha mistet livet i forbindelse med protestene i landet. Både FNs høykommissær for menneskerettigheter og Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen melder om mulig unødvendig eller uforholdsmessig bruk av makt fra politiets og hærens side. Dette er dypt urovekkende. Alle aktører må avstå fra voldsbruk og drapene må etterforskes.

For å unngå ytterligere destabilisering er det vesentlig med en samlende og forsonende linje. FNs generalsekretærs personlige utsending til Bolivia er i samtaler med politiske partier og andre aktører i landet, og vi håper dette kan bidra til å roe situasjonen. Bolivias biskoper sammen med EU og FN har gjennom den siste uken forsøkt å få i gang en dialogprosess med deltakelse fra MAS-partiet, partiet til tidligere president Evo Morales. MAS besluttet onsdag 20. november å vende tilbake til sine plasser i Nasjonalforsamlingen for å delta i arbeidet med forslag til lov om nyvalg, basert på ett forslag fra interimregjeringen og ett fra MAS. Det tas sikte på vedtak fredag 22. november.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har sendt et team til Bolivia for å samle inn informasjon om menneskerettighetssituasjonen, og Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen planlegger et besøk til Bolivia denne uken. Disse organisasjonene gjør en viktig jobb, på et område som er høyt prioritert av regjeringen. De har gjennom mange år mottatt betydelige bidrag fra Norge.

Dialog vil være nødvendig for å få en fredelig løsning på krisen. Det er viktig å sikre at et fritt og inkluderende nyvalg blir gjennomført innen 90 dager. Det er vesentlig at denne tidsfristen overholdes og at folkets vilje får uttrykkes fritt. Dette er den eneste farbare veien for å sikre respekt for menneskerettighetene og demokratiske prinsipper. Derfor er det også et positivt steg at Bolivias lovgivende forsamling har valgt en ny ledelse og nå diskuterer konkrete forslag for veien mot et nytt valg.