Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svar på spørsmål om minoriteter i Kina

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) om hva som er Norges reaksjon på lekkasjen av interne dokumenter fra kinesiske myndigheter om overgrepene mot uigurene og andre muslimske minoriteter i Kina.

Skriftlig spørsmål nr. 341 (2019-2020).
Datert 20.11.2019

Fra representanten Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren:
Hva er utenriksministerens og Norges reaksjon på lekkasjen av interne dokumenter fra kinesiske myndigheter om overgrepene mot uigurene og andre muslimske minoriteter i Kina?

Utenriksministerens svar:
Vi er kjent med de siste medierapportene om situasjonen i Xinjiang. Situasjonen vekker sterk bekymring. Vår reaksjon har vært bred og tydelig. Vi har det siste året gjentatte ganger tatt opp saken i møter med kinesiske myndigheter. I FN har vi uttalt oss om Xinjiang i forbindelse med den periodiske landgjennomgangen (Universal Periodic Review) av Kina i november 2018, ved vedtaket av rapporten etter denne gjennomgangen i mars 2019, i et felles brev sammen med 21 andre land til FNs menneskerettighetsråd i juli, i et nasjonalt innlegg i Menneskerettighetsrådets sesjon i september og nå sist i FN i New York i oktober, der vi sammen med 22 andre land uttrykte vår bekymring i et fellesinnlegg.

Vi oppfordrer kinesiske myndigheter til å respektere menneskerettighetene, stoppe vilkårlig frihetsberøvelse av uigurer og andre minoriteter og tillate uhindret adgang til regionen for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Til toppen