Historisk arkiv

Svar på spørsmål om migranter i Libya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra representanten Audun Lysbakken (SV) om forholdene for migranter i Libya.

Skriftlig spørsmål nr. 938 (2019-2020).
Datert 13.02.2020



Fra representanten Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren: 
Hva mener utenriksministeren om den behandlingen av flyktninger som Libyas kystvakt er anklaget for, som bidrar til alvorlige menneskerettighetsbrudd, er svært korrupt og samarbeider med brutale menneskesmuglere, og når planlegger Norge å stanse den politiske og økonomiske støtten til Libyas kystvakt?

Utenriksministerens svar: 
Forholdene mange migranter i Libya lever under er vanskelige og uverdige. Vi legger stor vekt på internasjonalt samarbeid for å bidra til at migrantenes grunnleggende rettigheter og sikkerhet ivaretas. Vi har dialog med EU om denne problemstillingen.  

Den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i Libya er fremdeles meget alvorlig. Dette gjør det krevende å samarbeide med libyske myndigheter.

Norge har siden 2016 bidratt med til sammen 200 millioner kroner til EUs flergiverfond (EUTF) for Afrika, som representanten Lysbakken viser til. Fondet er i dag på 4,7 milliarder euro og finansierer over 200 prosjekter iverksatt i 26 land i Sahel/Tsjadsjø-området, på Afrikas Horn og i Nord-Afrika.

Av tiltakene EUTF støtter i Libya, går over halvparten til å beskytte og bistå migranter, flyktninger og internt fordrevne, mens en tredel går til å bistå lokalsamfunnene. EUTF samarbeider nært med FN-organisasjonene om tiltak for å bistå migranter i Libya. Samarbeidet har blant annet bidratt til at over 60.000 migranter har fått bistand til frivillig retur og reintegrering i sine respektive hjemland, mens over 5.000 flyktninger og asylsøkere har takket ja til tilbud om å bli evakuert fra Libya.

Regjeringen mener det er helt nødvendig å bekjempe den irregulære menneskesmuglingen fra Libya til Italia. Ethvert land har ansvar for å regulere aktiviteten innenfor sine egne grenser, og derfor må libysk kystvakt i stadig større grad ta ansvar for søk- og redningsaksjoner i Libyas territorielle farvann. Et av de ni prosjektene som EUs flergiverfond finansierer i Libya, består i opplæring av libysk kystvakt i søk- og redning og bruk av kommunikasjons- og redningsutstyr, med sikte på en mer kompetent og profesjonell myndighetsutøvelse.

Regjeringen har i tillegg gjennom vår støtte til EUTF, finansiert tiltak som FNs utviklingsprogram (UNDP) og FNs barnefond (UNICEF) har iverksatt og som har bidratt til at rundt 1,7 millioner migranter og libyere har fått bedre tilgang til basistjenester som skole og sykehus. Norske myndigheter er for øvrig i løpende dialog med EU for å finne felleseuropeiske løsninger knyttet til migrasjon.