Historisk arkiv

Svar på spørsmål om saharawiske politiske fanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Åsmund Aukrust (Ap) om hvordan regjeringen arbeider for å legge press på den marokkanske regjeringen for å få løslatt saharawiske politiske fanger.

Skriftlig spørsmål nr. 1339 (2019-2020).
Datert 15.04.2020

Fra representanten Åsmund Aukrust (Ap) til utenriksministeren:
Arbeider regjeringen, i så fall hvordan, for å legge press på Marokko for at saharawiske politiske fanger blir løslatt? 

Utenriksministerens svar:
Norske myndigheter er godt kjent med situasjonen i marokkanske fengsler og deler bekymringen for situasjonen for saharawiske menneskerettighetsforkjempere.

Den norske ambassaden i Rabat tar jevnlig opp situasjonen for saharawiske menneskerettighetsforkjempere i marokkanske fengsler med marokkanske myndigheter og menneskerettighetskommisjonen (CNDH). Fra norsk side har vi også uttrykt bekymring for situasjonen i fengslene i forbindelse med koronaviruspandemien.

Den norske ambassaden i Rabat har uhindret tilgang til Vest-Sahara og besøker området regelmessig. Etter disse besøkene tas det kontakt med marokkanske myndigheter for å diskutere både enkeltsaker og mer generelle menneskerettighetsspørsmål som gir grunn til bekymring. Norske myndigheter vil i nært samarbeid med FN og nordiske samt andre nærstående land fortsette å oppfordre marokkanske myndigheter til å styrke sin innsats for å beskytte menneskerettighetene i området.

Fra norsk side tar vi også løpende opp menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara og leirene i Tindouf med algeriske myndigheter, samt representanter for Polisario. Norge gir humanitær støtte til UNHCR for å avhjelpe den vanskelige humanitære situasjonen for de saharawiske flyktningene i flyktningleirene i Tindouf.

Norske posisjoner når det gjelder situasjonen i Vest-Sahara er i tråd med FNs sikkerhetsråds beslutninger. Norge støtter FNs arbeid for en politisk løsning på konflikten i Vest-Sahara.

Norge samarbeider for øvrig tett med FNs høykommissær for menneskerettigheter, og er blant de største giverne til Høykommissærens kontor (OHCHR). De jobber kontinuerlig for å forebygge, avdekke og respondere på menneskerettighetsbrudd som følge av covid-19, og har dialog med og bistår både myndigheter og særlig utsatte grupper.

Jeg viser for øvrig til mitt svar på spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Theodor Barndon Helland (Frp) i desember 2019.