Historisk arkiv

Desperat situasjon for Yarmouk-flyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Situasjonen er kritisk for tusenvis av palestinere og syrere i flyktningleiren i Yarmouk i Syria. Norge gir ti millioner kroner til UNRWAs arbeid i Syria. Håpet er at organisasjonen vil få tilgang til den meget hardt rammede befolkningen i Yarmouk, sier utenriksminister Børge Brende.

Onsdag forrige uke stormet Isil flyktningleiren Yarmouk. Fortsatt bor 18.000 flykninger i leiren. Yarmouk har lenge blitt omtalt som et av de absolutt verste stedene i Syria på grunn av en svært farlig sikkerhetssituasjon og mangelen på mat og vann. Utenriksministeren er bekymret for at det nå er enda vanskeligere for sivile i Yarmouk å overleve etter at Isil trolig har kontroll over store deler av leiren. 

- Situasjonen i Yarmouk er alvorlig og jeg er svært bekymret for sikkerheten til syrere og palestinere i leiren. Flykningene kan havne i kryssilden i kampene mellom Isil, palestinske og syriske opprørere og styrker tilknyttet regimet, sier Brende.

FNs sikkerhetsråd krever tilgang for nødhjelp til flyktningene i Yarmouk.

- Det er positivt at Sikkerhetsrådet engasjerer seg. Alle parter må respektere internasjonale regler og slippe frem livreddende hjelp. Det haster å få humanitær tilgang til denne svært sårbare gruppen, sier utenriksministeren

Ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, er fortsatt 3500 barn igjen i Yarmouk. Leiren har vært utsatt for langvarige blokader både fra regimet og opprørsgrupper, og FN har regnet Yarmouk som en av de aller vanskeligste områdene å få humanitær tilgang til i Syria siden borgerkrigen startet. FN rapporterer at flere har dødd av sult i løpet av de siste månedene.

Ved den tredje internasjonale giverkonferansen for Syria i Kuwait i forrige uke, lovte Norge å bidra med 750 millioner kroner til ofrene for krisen i Syria i 2015. Norge er også en stor bidragsyter til UNRWA og gir hvert år 150 millioner kroner til deres arbeid med palestinske flyktninger i Syria, Libanon, Jordan og Palestina.