Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Det store påskemåltidet

Å kjøpe påskematen på vei dit du skal er en god mulighet til å få tak i nye matprodukter.

– Bruk påsken til å oppdage nye smaksopplevelser. På vei til påskefjellet kan du finne fantastiske norske matspesialiteter i lokale butikker, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

81 prosent av forbrukere sier de gjerne vil prøve ut nye produkter fra lokale matprodusenter. Nesten halvparten av oss synes at lokale mat- og drikkeopplevelser er viktige når vi reiser som turist i Norge. Det viser tall fra Matmerk.

Til påsken spiser nordmenn spiser ca 1500 tonn lammestek og –lår. Det er færre som spiser sau. Forbrukertester som Nofima har gjennomført viser at det er kun et fåtall som kjenner forskjell i smaken. I tillegg spiser nordmenn 26 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag.  Det er et egg på hver nordmann i påsken. Grillpølsene er også populært. Salget tredobler seg, og nordmenn kjøper opptil 1000 tonn grillpølser i løpet av påskedagene.

Til påsken spiser nordmenn spiser ca 1500 tonn lammestek og –lår.
Til påsken spiser nordmenn spiser ca 1500 tonn lammestek og –lår. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Bondens påskemarked

  • Tirsdag 16. april - Påskemarked på Elevtorget i Førde – Sogn og Fjordane kl 10.30 – 16.00
  • Lørdag 20. april - Påskebad og påskemarked på Kragerø torv i Telemark. Kl. 10.00 kl 15.00
Nordmenn spiser 26 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag.
Nordmenn spiser 26 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Påskens geografiske lokalmatguide:

Matmerk har samlet 144 lokalt produserte godsaker fra hele landet, geografisk fordelt. 

Påskemåltid
Å kjøpe påskematen på vei dit du skal er en god mulighet til å få tak i nye matprodukter. Foto: NTB Scanpix/Aftenposten/Stein J. Bjørge.

Nord-Norge: 

 Finnmark:

  • Store, rødoransje singelfryste kystmulter fra Molta AS
  • Tradisjonelt samisk tørkakjøtt fra Skodi Rein
  • Geleer, oljer og drikker på ville vekster og urter fra Nordlysmat
  • Oster fra Ostemaker Øverli

Troms:

  • Midnattssolpoteten Gulløye fra Nord-Norge
  • Du MÅ prøve Bottarga Borealis! En delikatesse av saltet og tørket skreirogn. Kjøp hel eller som revet "pulver". Gir intens smak av hav og sjømat. Bottarga borealis er en umamibombe som kan brukes alene eller som smaksforsterker. Raspe eller skive over pasta, pizza eller grønnsaker. 
  • Kjøttprodukter av høy kvalitet, som lammerull og honningglasert fenalår, laget etter tradisjonsrike oppskrifter fra Aron mat
  • Krekling- eller multesirup fra Reisa AS, passer kjempegodt til ost
  • Den lille spekepølsen Rein spekesnack fra Mydland, perfekt som energipåfyll på tur, eller deres mer kjente Mydlandspølse
  • Boknafisk fra Halvors Tradisjonsfisk
  • Øl fra Skavli Brygghus
  • Geitosten Balsfjord er en mild og myk lagret hvitost, laget av førsteklasses geitemelk på Tine Meieriet Storsteinnes. Prøv med multer!
  • Kast deg over matskatten Målselvnepe! (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Målselvnepe er saftig og mild med en distinkt nepesmak som kan minne litt om kålrot. Kaldt klima og lyse vekstdøgn er med på å gi særegen smak. Den unike nepesorten forvaltes i dag av Senja videregående skole, avdeling Gibostad. Bruk den som snacks, til puréer, ovnsbakt i staver, i supper og lapskaus og i salater. 
  • Prøv sylte, badsturøkte lammepølser eller andre unike lammeprodukter fra Thulefjord! 
  • Håndpillede reker i lake fra Lyngen Reker AS er et flott håndverksprodukt: Reken pilles for hånd av dyktige, trivelige ansatte. Sen vekst i kaldt arktisk vann gir reker fra Lyngenfjord en unik smak av sødme og en svak saltsmak.
  • En rekke produkter - fra kjøttpålegg til pinnekjøtt og fisk - fra en av Norges aller flotteste matbutikker, Eide handel! Dra innom!

Nordland:

  • Tørrfisk fra Lofoten. Spis enten som snacks med en god øl ved siden, eller vann ut og tilbered slik de gjør på sydligere breddegrader
  • Lofotlam som har beitet i fjæra
  • Kaffeost, ekte brun geitost og rakfisk fra eget, lukket anlegg fra Sæterstad gård
  • Osten Capra, laget på en gammel lokal oppskrift, fra Aalan gård
  • Ishavsrøye Vesterålen
  • Lutefisk fra Glea. For jula varer vel helt til påske?
  • Biodynamiske oster og kje fra Lofoten gårdsysteri
  • Blå Vägen Blåskimmelost fra Straumbotn Gårdsmeieri
  • Boknafisk – tas ned fra hjell i disse dager
  • Gulrotmarmelader fra Han Sylte i Valnesfjord
  • Sennep og sennepssaus fra Artic Mustard
  • Krydder, te og pesto fra Judiths urtehage i Kabelvåg
  • Kaffe fra Bønner i Byen eller Kaffebrenneriet på Forvik
  • Reinkjøtt fra Saltfjellrein
  • Salt fra Saltstraumen, fra Artic Salt
  • Røye fra Hongseth fisk
Lokalmat.
Lokalmat. Foto: Lisa Westgaard/Matmerk

Midt-Norge

Trøndelag:

Møre og Romsdal:

  • Syltynt flatbrød med krydder og havsalt fra Mosbøen gård. Så godt at det kan spises som snacks!
  • Klippfisk fra Dybvik. En av Norges viktigste handelsvarer siden 1700-tallet, høyt verdsatt i land som Portugal og Brasil, men ofte litt glemt av oss her hjemme på bjerget.
  • Mølsgraut fra Den glade ku. Passer godt på frokostbordet og et must på vafler og sveler
  • De prisvinnende ostene fra Tingvollost. Mest kjent er blåmuggosten Kraftkar, som ble kåret til verdens beste ost i 2017!
  • Håndhøstet fingersalt fra North Sea Salt Works
  • Lettrøkt hvalkjøtt fra Myklebust hvalprodukter
  • Prøv den utrolig gode Norsk Alpeost fra Elnesvågen fra Tine, den er ystet av frisk melk fra gårder mellom fjord og fjell rundt Romsdalsalpene.
  • Den faste geitosten Kvitlin lages ved Tine meieriet i Ørsta av lokal geitemelk. Tips: Bruk den istedetfor mangchego eller parmesan! 
  • Se etter spekemat fra Tind! Masse god kjøtt- og spekemat. Prøv speka pølse med elg og einebær, eller hva med en hel vellagret salami? 
Lokalmat fra Norge.
Lokalmat fra Norge. Foto: Matmerk

Vestlandet

Sogn og Fjordane:

Hordaland:

  • Den tradisjonsrike Sideren fra Hardanger
  • Populære "Skakkelaks" fra Etne er røykelaks som marineres i cognac før den røykes.
  • Villsau fra norskekysten
  • Høsten 2018 sto jubelen i taket da vesle Ostegården i Fana vant VM-i ost: Fanaost er verdens beste ost! Prøv flere produkter fra Ostegården, som den fyldige og fantastiske Jørns drenerte youghurt, og Jørns brie. 
  • Hakkasteik, eldhusrøkte pølser og vossakorv fra Vossakjøt
  • Nederlandsk geitost med en norsk vri fra Myrdal Gård
  • Østers fra Bømlo
  • Sundepølsa fra Rosendal gardsmat
  • Spekemat frå Lundal

Rogaland:

Sørlandet

Agder:

  • Pølser og skinke fra den prisvinnende slakteren Jens Eide i Lillesand
  • Øl fra et av Norges fremste håndverksbryggerier Nøgne Ø
  • Ost ystet på melk fra egne kyr fra Tjamsland Ysteri
  • Kjeks laget av norsk korn og urter fra egen hage fra Hesnes Gartneri
  • Geleer fra Røyland gård: Prøv gele med krekling og tyttebær, gele med vanilje og rips - eller prøv gele med eple og granskudd
  • Fisk og skalldyr fra Reinhartsen i Kristiansand, for eksempel tradisjonsrik røkt makrell
  • Spekeskinke fra Bekkereinan
  • Lam som har beitet i havgapet fra Lista lam og gårdsmat

Østlandet

Hedmark:

  • Lammerull og pølser fra Røroskjøtt. Har du for eksempel smakt lammepølse med pinnekjøtt eller den tradisjonelle surpølsa?
  • Store, søt-syrlige solbær fra Alhaug gård
  • Deilig ost fra Eggen gårdsysteri på Tolga
  • Godt kjøtt og gode pølser, mye av vilt, fra Gransjøberget Sæter og viltkjøkken

Oppland:

Buskerud:

  • Ringerikspotet fra Ringerike
  • Ringerikserter
  • De deilige ostene Holtefjell og Gruveost fra Eiker Gårdsysteri
  • Oster på ku- og geitemelk fra lokale bønder i Hemsedalstraktene fra Himmelspannet
  • Økologisk spekemat av høy kvalitet fra Ask. Prøv gjerne "Slegge" - prisvinnende, økologisk salamipølse. "Passe" er økosalami med fennikel. 
  • Den fantastiske dessertvinen Iseple og prisvinnende eplesider fra Egge gård
  • Prøv friske, fruktige drikkeklare drikker fra Røyse frukt & bærpresseri, for eksempel solbær- eller stikkelsbær-drikke! Du vet vel hva de sier? På Røyse er det alltid sol. Ikke rart det er bærparadis!
  • Gravet sikrogn fra Villfisken
  • Honning fra Solliafarmen 
  • Eplejuice fra Lier og Hyggen

Akershus:

  • Den friske og fyldige ferskosten Nýr fra Grøndalen gård. Prøv også Nyr Is!
  • Bakevarer fra Grini Hjemmebakeri
  • Spekemat fra Felloni Spekehus AS

Telemark:

  • Frisk eplemost som virkelig smaker eple fra Epleblomsten
  • Prøv også Solbærsmoothie fra Epleblomsten! Full av smak - kaldpresset, ren solbær!
  • Økologiske egg, kylling, and og gås fra Holte gård
  • Heimbaka flatbrød fra Morgedal, bakt med Kviteseidsmør, fra Skreppa AS
  • Prisvinnende eplemost laget på gamle eplesorter fra Nyhuus gård
  • Ekte geitost fra Lega
  • Knaost fra Rauland/Møsvatn

Oslo:

  • Honning fra urbane bier, fra Bybi
  • Eplemost fra Epleslang, som redder epler fra å råtne, skaper meningsfylte arbeidsplasser for mennesker med fysiske, sosiale og psykiske utfordringer og lager nydelig eplemost​

Østfold og Vestfold:

Til toppen