Historisk arkiv

Det store påskemåltidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Å kjøpe påskematen på vei dit du skal er en god mulighet til å få tak i nye matprodukter.

– Bruk påsken til å oppdage nye smaksopplevelser. På vei til påskefjellet kan du finne fantastiske norske matspesialiteter i lokale butikker, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 

81 prosent av forbrukere sier de gjerne vil prøve ut nye produkter fra lokale matprodusenter. Nesten halvparten av oss synes at lokale mat- og drikkeopplevelser er viktige når vi reiser som turist i Norge. Det viser tall fra Matmerk.

Til påsken spiser nordmenn spiser ca 1500 tonn lammestek og –lår. Det er færre som spiser sau. Forbrukertester som Nofima har gjennomført viser at det er kun et fåtall som kjenner forskjell i smaken. I tillegg spiser nordmenn 26 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag.  Det er et egg på hver nordmann i påsken. Grillpølsene er også populært. Salget tredobler seg, og nordmenn kjøper opptil 1000 tonn grillpølser i løpet av påskedagene. 

Til påsken spiser nordmenn spiser ca 1500 tonn lammestek og –lår.
Til påsken spiser nordmenn spiser ca 1500 tonn lammestek og –lår. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Bondens påskemarked

  • Tirsdag 16. april - Påskemarked på Elevtorget i Førde – Sogn og Fjordane kl 10.30 – 16.00
  • Lørdag 20. april - Påskebad og påskemarked på Kragerø torv i Telemark. Kl. 10.00 kl 15.00
Nordmenn spiser 26 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag.
Nordmenn spiser 26 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Påskens geografiske lokalmatguide:

Matmerk har samlet 144 lokalt produserte godsaker fra hele landet, geografisk fordelt. 

Påskemåltid
Å kjøpe påskematen på vei dit du skal er en god mulighet til å få tak i nye matprodukter. Foto: NTB Scanpix/Aftenposten/Stein J. Bjørge.

Nord-Norge: 

 Finnmark:

  • Store, rødoransje singelfryste kystmulter fra Molta AS
  • Tradisjonelt samisk tørkakjøtt fra Skodi Rein
  • Geleer, oljer og drikker på ville vekster og urter fra Nordlysmat
  • Oster fra Ostemaker Øverli

Troms:

  • Midnattssolpoteten Gulløye fra Nord-Norge
  • Du MÅ prøve Bottarga Borealis! En delikatesse av saltet og tørket skreirogn. Kjøp hel eller som revet "pulver". Gir intens smak av hav og sjømat. Bottarga borealis er en umamibombe som kan brukes alene eller som smaksforsterker. Raspe eller skive over pasta, pizza eller grønnsaker. 
  • Kjøttprodukter av høy kvalitet, som lammerull og honningglasert fenalår, laget etter tradisjonsrike oppskrifter fra Aron mat
  • Krekling- eller multesirup fra Reisa AS, passer kjempegodt til ost
  • Den lille spekepølsen Rein spekesnack fra Mydland, perfekt som energipåfyll på tur, eller deres mer kjente Mydlandspølse
  • Boknafisk fra Halvors Tradisjonsfisk
  • Øl fra Skavli Brygghus
  • Geitosten Balsfjord er en mild og myk lagret hvitost, laget av førsteklasses geitemelk på Tine Meieriet Storsteinnes. Prøv med multer!
  • Kast deg over matskatten Målselvnepe! (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Målselvnepe er saftig og mild med en distinkt nepesmak som kan minne litt om kålrot. Kaldt klima og lyse vekstdøgn er med på å gi særegen smak. Den unike nepesorten forvaltes i dag av Senja videregående skole, avdeling Gibostad. Bruk den som snacks, til puréer, ovnsbakt i staver, i supper og lapskaus og i salater. 
  • Prøv sylte, badsturøkte lammepølser eller andre unike lammeprodukter fra Thulefjord! 
  • Håndpillede reker i lake fra Lyngen Reker AS er et flott håndverksprodukt: Reken pilles for hånd av dyktige, trivelige ansatte. Sen vekst i kaldt arktisk vann gir reker fra Lyngenfjord en unik smak av sødme og en svak saltsmak.
  • En rekke produkter - fra kjøttpålegg til pinnekjøtt og fisk - fra en av Norges aller flotteste matbutikker, Eide handel! Dra innom!

Nordland:

  • Tørrfisk fra Lofoten. Spis enten som snacks med en god øl ved siden, eller vann ut og tilbered slik de gjør på sydligere breddegrader
  • Lofotlam som har beitet i fjæra
  • Kaffeost, ekte brun geitost og rakfisk fra eget, lukket anlegg fra Sæterstad gård
  • Osten Capra, laget på en gammel lokal oppskrift, fra Aalan gård
  • Ishavsrøye Vesterålen
  • Lutefisk fra Glea. For jula varer vel helt til påske?
  • Biodynamiske oster og kje fra Lofoten gårdsysteri
  • Blå Vägen Blåskimmelost fra Straumbotn Gårdsmeieri
  • Boknafisk – tas ned fra hjell i disse dager
  • Gulrotmarmelader fra Han Sylte i Valnesfjord
  • Sennep og sennepssaus fra Artic Mustard
  • Krydder, te og pesto fra Judiths urtehage i Kabelvåg
  • Kaffe fra Bønner i Byen eller Kaffebrenneriet på Forvik
  • Reinkjøtt fra Saltfjellrein
  • Salt fra Saltstraumen, fra Artic Salt
  • Røye fra Hongseth fisk
Lokalmat.
Lokalmat. Foto: Lisa Westgaard/Matmerk

Midt-Norge

Trøndelag:

  • Sodd - for eksempel Festsodd fra Trøndelag
  • Det søte flatbrødet Skjenning, som man gjerne spiser ved siden av sodden
  • Prøv også eksotisk og kjempegod gårdsis med skjenningsmak, et samarbeid mellom Gangstad gårdsysteri og skjenningprodusenten Røra! 
  • Badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis - en unik måte å røke kjøtt på som er en Geografisk Beskyttet Tradisjon
  • Førsteklasses, prisvinnende oster fra Gangstad gårdsysteri. Utvalget deres er stort, sett fram et helt ostefat
  • Det tradisjonsrike stjørdalsølet Alstadberger fra Klostergården håndbryggeri
  • Fjellmandel fra Oppdal, som dyrkes 400 moh
  • Deilige, grove pølser fra familiebedrifta Inderøy slakteri 
  • Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
  • Kjeglekjernet smør og rømme fra Rørosmeieriet
  • Deilig is og oster fra Galåvolden gård
  • Flatbrød, også flatbrød med smak av tyttebær, karve og ramsløk, og tradisjonsrik Lemse fra Rørosbakern
  • Kreklinggelé fra Smaken av Røros
  • Herlige oster laget på melk fra egen samdrift fra Orkladal Ysteri
  • Økologisk granola, håndbakt og laget av urkorn fra vesle Lykkemat i Selbu
  • Munkebyosten fra klostret på Levanger
  • Røkt laks fra Gjerts Gourmet i Rørvik

Møre og Romsdal:

  • Syltynt flatbrød med krydder og havsalt fra Mosbøen gård. Så godt at det kan spises som snacks!
  • Klippfisk fra Dybvik. En av Norges viktigste handelsvarer siden 1700-tallet, høyt verdsatt i land som Portugal og Brasil, men ofte litt glemt av oss her hjemme på bjerget.
  • Mølsgraut fra Den glade ku. Passer godt på frokostbordet og et must på vafler og sveler
  • De prisvinnende ostene fra Tingvollost. Mest kjent er blåmuggosten Kraftkar, som ble kåret til verdens beste ost i 2017!
  • Håndhøstet fingersalt fra North Sea Salt Works
  • Lettrøkt hvalkjøtt fra Myklebust hvalprodukter
  • Prøv den utrolig gode Norsk Alpeost fra Elnesvågen fra Tine, den er ystet av frisk melk fra gårder mellom fjord og fjell rundt Romsdalsalpene.
  • Den faste geitosten Kvitlin lages ved Tine meieriet i Ørsta av lokal geitemelk. Tips: Bruk den istedetfor mangchego eller parmesan! 
  • Se etter spekemat fra Tind! Masse god kjøtt- og spekemat. Prøv speka pølse med elg og einebær, eller hva med en hel vellagret salami? 
Lokalmat fra Norge.
Lokalmat fra Norge. Foto: Matmerk

Vestlandet

Sogn og Fjordane:

  • Ost med røtter tilbake til vikingtiden - Gamalost frå Vik
  • Du kan ikke besøke Førde om omegn uten å smake Signes raspeball - håndlaget!
  • Fantastisk røykelaks fra Svanøy Røykeri
  • Øl og mjød fra Ægir bryggeri
  • Oster fra Undredal Stølsysteri
  • Mat fra Lustramat

Hordaland:

  • Den tradisjonsrike Sideren fra Hardanger
  • Populære "Skakkelaks" fra Etne er røykelaks som marineres i cognac før den røykes.
  • Villsau fra norskekysten
  • Høsten 2018 sto jubelen i taket da vesle Ostegården i Fana vant VM-i ost: Fanaost er verdens beste ost! Prøv flere produkter fra Ostegården, som den fyldige og fantastiske Jørns drenerte youghurt, og Jørns brie. 
  • Hakkasteik, eldhusrøkte pølser og vossakorv fra Vossakjøt
  • Nederlandsk geitost med en norsk vri fra Myrdal Gård
  • Østers fra Bømlo
  • Sundepølsa fra Rosendal gardsmat
  • Spekemat frå Lundal

Rogaland:

  • Den prisbelønte Jærosten fra Voll Ysteri
  • Deilig is fra Iskremgarden
  • Einerrøkt laks fra Mikals Laks
  • Syltetøy og saft av Aroniabær, som inneholder opptil dobbelt så mye antioksidanter som blåbær, fra Aronia Jæren
  • Modnet spekeskinke tørket i frisk fjelluft fra Fjellmat frå Suldal
  • Klosteram fra Klostegarden
  • Pinnasteik fra Nyyyt
  • Kjøtt fra sertifiserte svineprodusenter på Jæren, Prima Jæren
  • Eplemost fra Grønvik Gard. 

Sørlandet

Agder:

  • Pølser og skinke fra den prisvinnende slakteren Jens Eide i Lillesand
  • Øl fra et av Norges fremste håndverksbryggerier Nøgne Ø
  • Ost ystet på melk fra egne kyr fra Tjamsland Ysteri
  • Kjeks laget av norsk korn og urter fra egen hage fra Hesnes Gartneri
  • Geleer fra Røyland gård: Prøv gele med krekling og tyttebær, gele med vanilje og rips - eller prøv gele med eple og granskudd
  • Fisk og skalldyr fra Reinhartsen i Kristiansand, for eksempel tradisjonsrik røkt makrell
  • Spekeskinke fra Bekkereinan
  • Lam som har beitet i havgapet fra Lista lam og gårdsmat

Østlandet

Hedmark:

  • Lammerull og pølser fra Røroskjøtt. Har du for eksempel smakt lammepølse med pinnekjøtt eller den tradisjonelle surpølsa?
  • Store, søt-syrlige solbær fra Alhaug gård
  • Deilig ost fra Eggen gårdsysteri på Tolga
  • Godt kjøtt og gode pølser, mye av vilt, fra Gransjøberget Sæter og viltkjøkken

Oppland:

  • Rakfisk fra Valdres
  • Den tradisjonsrike spekepølsen Kurv fra Valdres
  • Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal
  • Røkt, gravet og raket Ishavsrøye fra Annes Hage
  • Skjåkgryn og Skjåkmjøl fra den tradisjonsrike mølla Ottadalen mølle
  • Flatbrød basert på erter fra Holmen Crisp
  • Smør, rømme og ost laget av upasteurisert melk fra egne kyr fra Avdem gårdsysteri
  • Lagra Stølsost fra Beito ysteri
  • Fjellgris fra Valdres fra Stølsvidda
  • Hadelands tradisjonsskatt Sangnæspølsa
  • Rosettkål fra Vang gård
  • Kjøtt- og spekeprodukter fra Bjorli Fjellmat
  • Den tradisjonelle Heidalsosten, Heidalsprim og rømmegraut fra Heidal Ysteri
  • Prisvinnende spekepølser fra Bagn Pølsemakeri
  • Fjellgris fra Valdres fra Stølsvidda AS er en frittgående gris som vokser opp ute, på fjellplatået Stølsvidda i Valdres.
  • Norges første cheddar fra Thorbjørnrud Hotell. De lager også Spesialitet-merket Racletteost
  • Byggryngsgrøt fra Fjordland: Byggrynet er fra Skjåk, og grøten lages på Tines meieri på Tretten
  • Snøhetta er en hvitmuggost fra Tine Meieriet Dovre.

Buskerud:

  • Ringerikspotet fra Ringerike
  • Ringerikserter
  • De deilige ostene Holtefjell og Gruveost fra Eiker Gårdsysteri
  • Oster på ku- og geitemelk fra lokale bønder i Hemsedalstraktene fra Himmelspannet
  • Økologisk spekemat av høy kvalitet fra Ask. Prøv gjerne "Slegge" - prisvinnende, økologisk salamipølse. "Passe" er økosalami med fennikel. 
  • Den fantastiske dessertvinen Iseple og prisvinnende eplesider fra Egge gård
  • Prøv friske, fruktige drikkeklare drikker fra Røyse frukt & bærpresseri, for eksempel solbær- eller stikkelsbær-drikke! Du vet vel hva de sier? På Røyse er det alltid sol. Ikke rart det er bærparadis!
  • Gravet sikrogn fra Villfisken
  • Honning fra Solliafarmen 
  • Eplejuice fra Lier og Hyggen

Akershus:

  • Den friske og fyldige ferskosten Nýr fra Grøndalen gård. Prøv også Nyr Is!
  • Bakevarer fra Grini Hjemmebakeri
  • Spekemat fra Felloni Spekehus AS

Telemark:

  • Frisk eplemost som virkelig smaker eple fra Epleblomsten
  • Prøv også Solbærsmoothie fra Epleblomsten! Full av smak - kaldpresset, ren solbær!
  • Økologiske egg, kylling, and og gås fra Holte gård
  • Heimbaka flatbrød fra Morgedal, bakt med Kviteseidsmør, fra Skreppa AS
  • Prisvinnende eplemost laget på gamle eplesorter fra Nyhuus gård. 
  • Ekte geitost fra Lega
  • Knaost fra Rauland/Møsvatn

Oslo:

  • Honning fra urbane bier, fra Bybi
  • Eplemost fra Epleslang, som redder epler fra å råtne, skaper meningsfylte arbeidsplasser for mennesker med fysiske, sosiale og psykiske utfordringer og lager nydelig eplemost​

Østfold og Vestfold:

  • Gårdsegg og desserter fra Ek gårdspakkeri
  • Kald og varmrøkt laks fra Troll Salmon i Engelsviken
  • Deilig og frisk økologisk eplemost fra Dyre gård
  • RÅ bringebærsaft fra Lippert drikke
  • Steel cut havregryn fra Den sorte havre
  • Is fra Bamsrudlåven, laget på egne egg og melk fra nabogården
  • Deilig gårdsis fra Bamsrudlåven
  • Duga byggryn
  • Mel med veldig god bakeevne fra Kvelde mølle
  • Edel-løk med mild aroma og smak fra Holm gård
  • Bittesmå, delikate poteter fra Svanepotet
  • Røkt Reinsdyrplomme, hval og gåsebryst fra Det Gamle Røgeri i Sandefjord
  • En delikatesse: Norsk asparges fra Hvasser asparges
  • Skjærgaardsløk fra Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er fersk løk som egner seg godt i salaten, bakt i ovnen eller rett på grillen.