Digitalt landbruksministermøte i tilknytning til Grüne Woche (IGW) fredag 22. januar

Landbruksministre fra nær 100 land samles til digitalt ministermøte for å diskutere Covid19-pandemien og konsekvensene for matsikkerhet og landbruk.

Den tyske landbruksministeren inviterer årlig til et landbruksministermøte i anledning åpningen av mat- og landbruksmessen Internationale Grüne Woche (IGW). Messen blir i år arrangert i nedskalert og mer digital versjon. Ministermøtet blir denne gangen gjennomført digitalt. Fredag 22. januar samles landbruksministre fra nær 100 land og ledere fra en rekke internasjonale organisasjoner for å diskutere den pågående pandemien og konsekvensene for matsikkerhet og landbruk. Statsråd Bollestad skal representere Norge og vil presentere status på området og regjeringens respons i møte med pandemien.

Ministermøtet avslutter et ukelangt digitalt arrangement, det 13. Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) 2021. Hovedtema for alle møtene på GFFA er "How to Feed the World in Times of Pandemics and Climate Change?" Gjennom uka har det vært ulike ekspertmøter med innledninger fra både internasjonale organisasjoner og eksperter, og et forum for unge bønder. De ulike ekspertmøtene har vært åpne for alle og ligger tilgjengelig for avspilling via linken til arrangementet.

Fredag 22. januar skal ministrene først samles til en åpen plenumsdel (kl. 1200 – 1230). Her vil den tyske landbruksministeren, Julia Klöckner, innlede og oppsummere GFFA. Deretter vil FNs Generalsekretær Guterres, FAOs Generaldirektør Qu, EU-kommissær for landbruk Wojciechowski og WFPs Eksekutivdirektør Beasley innlede omkring tema for ministermøtet. Her er lenke til denne åpne plenumsdelen og til forhåndsinnspilte taler fra flere av de deltakende ministrene. Ministermøtet blir deretter lukket for andre enn deltakende ministre og organisert i 4 parallelle sesjoner. Ved avslutningen av møtet skal det vedtas en felles erklæring.