Historisk arkiv

Diskuterer plattformøkonomien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringens digitaliseringsutvalg skal drøfte muligheter og utfordringer plattformøkonomien har for norske virksomheters vekst og konkurranseevne på sitt siste møte i år.

- Plattformøkonomien er et tema som står høyt på den politiske digitale agendaen. Fremveksten av digitale plattformer gir grobunn for innovasjon og nye tjenester, men den kan også utfordre oss, for eksempel evnen til å ivareta godt personvern, like konkurransevilkår og brede skattegrunnlag. Vi må diskutere hvordan vi kan nærme oss slike utfordringer, sier statsminister Erna Solberg.

Plattformøkonomien, og de store internasjonale aktørene, har bidratt til å bringe markedet tettere sammen, og representerer forretningsmodeller som gir økt markedsadgang for mange, og spesielt mindre aktører. Samtidig er det viktige sider ved framveksten av særlig de globale plattformene som må drøftes, for seg og i et helhetlig perspektiv.

- Hvordan vi velger å forvalte data i offentlig og privat sektor, vil få stor betydning for hvilke verdier vi kan høste av dataene i form av bedre tjenester, verdiskaping, innovasjon og nye arbeidsplasser i Norge i årene fremover. Plattformøkonomien spiller en viktig rolle i denne sammenhengen, og jeg ser frem til å få viktige innspill til arbeidet med stortingsmeldingen om datadrevet økonomi og –innovasjon, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Regjeringens digitaliseringsutvalg har invitert konkurransedirektør Lars Sørgård, digitaliseringsdirektør Sven Størmer Thaulow i Schibsted, policydirektør Christine Sørensen i Google Norden og Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til å innlede på møtet. 

- Jeg ser frem til å få innspill fra både næringsliv og akademia til hvordan riktig deling av data kan bidra til at norske bedrifter blir enda mer innovative og konkurransedyktige, samtidig som personvernet ivaretas, sier Astrup.

Møtet avholdes 10. desember, og er det sjette og siste møte i utvalget dette året. Det er berammet seks nye møter i 2020.