Diskuterte energi i Brussel

Av Anders Aalbu, EU-delegasjonen

Norges rolle som en trygg, stabil og langsiktig leverandør av gass til Europa ble vektlagt da utenriksminister Børge Brende diskuterte energi på Brussels Forum lørdag 21. mars.

Utenriksminister Brende i panel med EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Canete, visepresident i BP, Dev Sanyal og styremedlem i German Marshall fund's, Robin West. Foto: Brussels Forum

I en paneldiskusjon sammen med blant andre EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete ble energisikkerhet et sentralt tema. Utenriksministeren la vekt på at Norge skal opprettholde gassforsyningene til Europa.

– Norge bidrar allerede til europeisk energisikkerhet, både med fornybar energi og som nest største leverandør av naturgass. Det skal vi fortsette med, sa Brende og minnet om at energisikkerhet også må settes inn i et bredere utviklings- og klimapolitisk bilde.

Panelet diskuterte også energi i lys av klimaendringene, og vurderte veien frem mot et lavutslippssamfunn.

– Jeg er glad for å kunne fortelle at Norge ønsker å bidra til et fond i Verdensbanken som skal gi støtte til land som faser ut subsidier til kullenergi, sa Brende.

Brussels Forum er en årlig konferanse som arrangeres av The German Marshall Fund’s. Årets utgave var den tiende i rekken.

Effektiv møterekke

Fredag hadde utenriksministeren en rekke møter i Brussel. Han møtte generalsekretæren i Nato, Jens Stoltenberg, Belgias utenriksminister, Didier Reynders, EUs høyrepresentant for utenrikssaker, Federica Mogherini, Europakommisjonens kommissær for humanitær bistand og krisehåndtering, Christos Stylianides, kommissær for internasjonalt samarbeid og utvikling, Neven Mimica, og formannen i Europaparlamentets utenrikskomité, Elmar Brok. Mange av de samme temaene var oppe i de ulike møtene – Hellas, Ukraina, Midtøsten, Libya, ISIL.

I tilknytning til Brussels Forum lørdag ettermiddag hadde Brende et møte med visepresident i Europakommisjonen, Kristalina Georgieva. De to diskuterte blant annet den økonomiske situasjonen i Hellas og sikkerhetssituasjonen i Ukraina.

Utenriksminister Børge Brende og visepresident i Europakommisjonen, Kristalina Georgieva. Foto: Anders Aalbu/EU-delegasjonen
Til toppen