Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Diskuterte EUs fremtidige energisystem

Omleggingen av EUs energisektor var tema da statssekretær Rikard Gaarder Knutsen deltok på EUs uformelle energiministermøte i Bucuresti.

'
Statssekretær Rikard Gaarder Knutsen (f.h), energiråd ved Norges delegasjon til EU, Lisa Løvold og den rumenske energiministeren Anton Anton. Foto: OED

— EU er nødt til å ta en rekke virkemidler i bruk for å oppnå en vellykket omstilling av sin energisektor. Energieffektivisering, fornybar energi og smarte systemer er viktige ingredienser, og her kan vi bidra med norske erfaringer. I tillegg er det viktig å anerkjenne gassens rolle både på kort og lang sikt, sier Knutsen.

På det uformelle energirådsmøtet ble det undertegnet en erklæring om bærekraftig og smart gassinfrastruktur. En rekke land undertegnet erkæringen, deriblant Norge. 

Vi har lenge etterlyst perspektiver for gass når EU har diskutert avkarbonisering av energisektoren. Erklæringen er et viktig bidrag i den forbindelse, sier Knutsen.

Under møtet påpekte statssekretæren også viktigheten av å lykkes med CO2-håndtering og etterlyste et enda sterkere engasjement fra EU-siden. EU-kommisjonen har tidligere vist til det norske fullskalaprosjektet i forbindelse med fremleggelsen av EUs lavutslippsstrategi frem mot 2050.

Se mer informasjon på det rumenske formannskapets sider, med bl.a. lenke til erklæringen og hvilke land og organisasjoner som har signert.

Til toppen