Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Døgnbemannet barnevernvakt

Barneminister Solveig Horne besøkte onsdag 18. desember Oslo Barnevernvakt, Norges eneste døgnbemannede barnevernvakt.

Barneminister Solveig Horne besøkte onsdag 18. desember Oslo Barnevernvakt for å få et innblikk i hvem de er og hvordan de jobber.

Oslo er eneste stedet i landet som har døgnåpen barnevernvakt. Når de 15 barnevernskontorene i Oslo stenger kl. 15.30, er det Barnevernvakten som overtar ansvaret. Også i jula er det folk her som er klare til å hjelpe.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk komme til Barnevernvakten og høre hvordan de jobber og hvordan de forbereder seg til jul. Jula kan være en sår tid for barn som er i en vanskelig familiesituasjon. Da er det godt å vite at det er hjelp å få, sier Solveig Horne.

Leder Aino Gregersen De Jong i Barnevernvakten forteller at de får en jevn strøm av henvendelser gjennom året.

- Det er ekstra trist at barn har det vondt i julen. Julen skal være en hyggelig og koselig høytid, og da blir kontrastene store når man møter barn som ikke har det bra.

Det jobber rundt 40 personer på Barnevernvakten, blant annet barnevernpedagoger og sosionomer. Mange har også videreutdanning i familieterapi.

9000 henvendelser årlig

- Vi har akuttberedskap, og er klare til å dra ut på kort varsel når det trengs, sier daglig leder Aino Gregersen De Jong i Barnevernvakten. Hun forteller at de får i overkant av 9000 henvendelser i året, og er i kontakt med 2500 barn årlig.

- Hovedoppgaven vår er å hjelpe barn, unge og familier i en krise- og akuttsituasjon. I tillegg henter vi barn som er savnet fra hjemmet eller institusjon, og har kontrolloppdrag. Dette kan for eksempel være å dra ut i helgene og sjekke hvordan det står til i et hjem der det har kommet bekymringsmeldinger. Vi samarbeider tett med flere tjenester, blant annet politi og bydelsbarnevernet, sier de Jong.

Alarmtelefonen er en gratistelefon som barn kan ringe. Her treffer de noen som kan lytte og som vil hjelpe. Nummeret er 116 111 – se også Alarmtelefonens nettsider.

 

Fra venstre: Barnevernssjef Iben van den Berg, statsråd Solveig Horne og Aino Gregersen de Jong, leder ved Barnevernvakten. (Foto: BLD)

Se og last ned bilder på flickr.com/barnedep.

 

Fakta: 

  • Det er ikke lovfestet i barnevernloven at tjenesten skal ha beredskap utover ordinær arbeidstid. Det kommunale barnevernet er åpent på dagtid mandag – fredag.  
  • Siden slutten av 1980-tallet har en rekke kommuner opprettet kommunale eller interkommunale barnevernvakter som er åpne utenom det kommunale barnevernets kontortid. Barnevernvaktenes åpningstider varierer.
  • Rundt 130 av landets kommuner tilknyttet en barnevernvakt. Akuttberedskap finnes også i form av bakvakt og andre typer lokale akuttjenester, for eksempel tilknyttet en barneverninstitusjon. 
  • Politi/lensmenn må rykke ut i kommuner som ikke har en organisert akuttberedskap. 
  • En oversikt over landets barnevernvakter og informasjon om annen akuttberedskap i barnevernet er tilgjengelig på barnevernvaktenes fellesportal: www.barnevernvakten.no  

 

 

Til toppen