Norge bekymret over dom mot aserbajdsjansk menneskerettighetsadvokat

– Intigam Aliyev har spilt en meget viktig rolle i arbeidet for å skape en rettsstat i Aserbajdsjan. Fengselsdommen mot ham styrker vår allerede dype uro over menneskerettighetenes stilling i landet, sier utenriksminister Børge Brende.

Advokaten Intigam Aliyev har spesialisert seg på politiske friheter og grunnleggende rettigheter. Han har gjennom mange år vært en av landets fremste menneskerettighetsadvokater, som blant annet har forberedt saker til Den europeiske menneskerettsdomstolen. Som leder for organisasjonen Legal Education Society har han også drevet viktig opplysningsarbeid om menneskerettigheter og spesialisert opplæring av jurister. Han ble i går dømt til 7½ års fengsel.

– Mindre enn en uke er gått siden fengselsdommen mot den unge aktivisten Rasul Jafarov. Denne gang rammes en nestor blant landets menneskerettighetsadvokater. Intigam Aliyev har gitt vesentlige bidrag til arbeidet med å bygge rettsstatens grunnmur i Aserbajdsjan. Fengselsdommen mot ham er et tilbakeslag for dette arbeidet og for hans land, som for få måneder siden hadde formannskapet i Europarådets ministerkomité. Nok en gang gjentar vi vår innstendige appell til Aserbajdsjan om å etterleve sine forpliktelser til å respektere grunnleggende friheter og rettigheter, sier utenriksministeren.

Til toppen