Brende fordømmer drap på sivile israelere

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg fordømmer drapene på sivile israelere på Vestbredden og i gamlebyen i Jerusalem de siste dagene, sier utenriksminister Børge Brende.

Et israelsk foreldrepar ble skutt og drept mens de kjørte fra en bosetting nær Nablus 1. oktober. I går ble et annet israelsk foreldrepar og en rabbiner angrepet med kniv i Øst-Jerusalem. To menn døde og en kvinne ble hardt skadd. Små barn var tilstede under begge angrepene. Hendelsene har ytterligere forverret den spente situasjonen i Jerusalem og på Vestbredden. Det har oppstått nye sammenstøt, og israelske sikkerhetsstyrker gjennomfører omfattende militæraksjoner på Vestbredden.

- Jeg oppfordrer alle parter til å roe ned situasjonen og dempe konfliktnivået. Israel og palestinske selvstyremyndigheter må samarbeide for å avverge nye voldshendelser mot sivile på begge sider, sier Brende. - Hevnaksjoner vil være fullstendig uakseptabelt. Vi forventer at Israel opptrer i tråd med folkeretten.

- Det er nå også svært viktig at alle viser respekt for hverandres hellige steder i Jerusalem. Gjeldende ordninger må respekteres fullt ut. Alle må få kunne bevege seg trygt og fritt i byen, sier Brende.

Giverlandsmøtet (AHLC) møttes forrige uke på ministernivå i New York. Begge parter bekreftet da at målet fremdeles er en to-statsløsning. - En politisk prosess er eneste farbare vei for å få slutt på denne konflikten, understreker utenriksministeren.