Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ekofisk 50 år - avduking av minneplakett

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg holdt dette innlegget på Ekofisk-feltet den 24.oktober 2019.

Kjære alle sammen, dear distinguished guests.

Ikke bare er dette året hvor vi markerer fødselen av petroleumsnasjonen Norge, vi er også på feltet der det skjedde.

Dette var starten på et eventyr som har bidratt til at Norge har et høyere inntektsnivå enn Sveits. Da Ekofisk ble funnet var den lavere enn Hellas.

Den gang regnet man med at feltet ville produsere i 17 år. Vi nærmer oss 50 nå. Og dette feltet er alt annet enn en gamling – det har et langt liv foran seg.

Siden produksjonsstart i 1971 har Ekofisk produsert 4,2 milliarder fat oljeekvivalenter. Tusenvis av kvinner og menn har hatt gode arbeidsplasser knyttet til feltet.

Samtidig har også feltet minnet oss om risikoen. Bravo-utblåsningen og Alexander Kielland-ulykken skal vi ikke glemme - men de har ført til endringer som har gjort at norsk sokkel nå ligger i fremste rekke innen helse, miljø og sikkerhet.

I dag har Ekofisk-området har skapt verdier for rundt 2500 milliarder kroner. Det tilsvarer en halv million på hver og en av oss i hele landet. Eller en fjerdedel av oljefondet.

Mange skal ha æren for dette eventyret.

De første jeg vil nevne er Conoco Philips, den gang Philips Petroleum, som gjorde det første store funnet på Ekofisk for femti år siden. Godt hjulpet av andre oljeselskaper blant Ekofisk-partnerne.

Jeg kunne også nevnt fremsynte politikere, industri og kunnskapsinstitusjoner.

Men jeg vil særlig trekke frem de som har jobbet på norsk sokkel og dere som er her ute nå.

I det siste har det vært mye snakk om stolthet over å jobbe i olja.

Med god grunn!

Oljearbeiderne våre har kompetanse som på mange områder er helt i verdenstoppen, og de skaper verdier som kommer hele det norske samfunnet til gode.

Derfor er jeg er stolt av oljearbeideren. Jeg er stolt av dere. Dere fortjener en takk, hver og en av dere.

Det vi avduker her i dag, skal ikke bare være et minne om det som har gjort Norge til et så godt land å bo i – men også en påminnelse om den stoltheten dere skal føle når dere er her ute til havs. La det være en viktig motivasjon.

 

Når en runder 50 er det grunn til å se tilbake på det som er oppnådd. Men de av oss som nærmer seg 50 synes også det er grunn til å vende blikket fremover.

Jeg vet det er del lærlinger og unge blant dere – både i ConocoPhillips og ellers i næringen.

Mitt budskap til dere er: 

Vi skal legge til rette for at vår stolte petroleumshistorie skal fortsette, våre høye standarder skal videreutvikles og den skal bidra til grunnlaget for det vi skal leve av framover!

Gratulerer med dagen!

Når jeg nå skal ha æren av å foreta avdukingen, vil jeg gjerne invitere Ryan Lance og Trond-Erik Johansen frem hit.