Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Elektrifisering av Afrika

- Det er positivt at G20 så klart setter elektrifisering av Afrika øverst på sin dagsorden, sier statsråd Vidar Helgesen. Torsdag deltok han som regjeringens representant på G20s ministermøte om energi i Istanbul.

Det er første gang Norge deltar som fullt medlem i et ministermøte i G20. Tyrkia har formannskapet, og Norge har i år vært rådgivere i deres arbeid med å sikre tilgang til moderne energi i Afrika. Norge har samtidig vært medlem av G20s «Energy Sustainable Working Group» (ESWG) som på møtet presenterte en handlingsplan for tilgang til elektrisitet.

Fra G20s energiministermøte i Istanbul 1. oktober. Statsråd Vidar Helgesen i samtale med Ernest Moniz, USAs energiminister. I midten bak, seniorrådgiver Petter Nore fra energiseksjonen i UD.
Fra G20s energiministermøte i Istanbul 1. oktober. Statsråd Vidar Helgesen i samtale med Ernest Moniz, USAs energiminister. I midten bak, seniorrådgiver Petter Nore fra energiseksjonen i UD. Foto: Trine Jøranli Eskedal, UD

Arbeidet har lagt spesiell vekt på å bedre samarbeidet mellom de mange eksisterende initiativene på området framfor å foreslå nye institusjoner og initiativ. I sitt innlegg på ministermøtet la Helgesen vekt på viktigheten av et nært samarbeid mellom privat og offentlig sektor.

Kapital må i større grad skaffes ved nasjonal ressursmobilisering, samtidig som det er helt sentralt at rammebetingelsene er gode. Afrikansk entreprenørskap vil være viktig for å utvikle små og mellomstore bedrifter som kan bygge på de store teknologiske framskritt som har skjedd på området.

Kina overtar nå formannskapet i G20, samtidig blir Tyrkia «co-chair» for det neste året.

Under ministermøtet i Istanbul hadde Helgesen egne møter med bl.a. USAs energiminister Ernest Moniz. Han møtte også EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete, leder av Det internasjonale energibyrået, Fatih Birol, og Tyrkias energi- og naturressursminister, Ali Riza Alaboyun.

Til toppen