Colombias regjering og ELN-geriljaen enige om å starte fredsforhandlinger

- Det er en svært gledelig nyhet at den colombianske regjeringen og geriljagruppen ELN har kommet over de siste hindrene og at formelle forhandlinger kan begynne, sier utenriksminister Børge Brende. Colombias regjering og ELN-geriljaen ble i dag enige om å starte forhandlinger 7. februar.

De to partene har avtalt at før fredsforhandlingene starter i Quito skal ELN løslate det kidnappede, tidligere kongressmedlemmet Odín Sánchez, mens regjeringen på sin side skal løslate fire fengslede ELN-medlemmer, hvorav to ved benådning. En humanitær kommisjon der Norge inngår skal delta ved frigivelsen av Sánchez og løslatelsen av de to benådede. 

- Nyheten om denne enigheten og at de formelle forhandlingene kan begynne, sender et positivt signal til det colombianske folk og til den colombianske kongressen, som i disse dager diskuterer viktige lovforslag for gjennomføringen av fredsavtalen med Farc-geriljaen, sier Brende.

- En endelig fredsløsning i Colombia er ikke mulig uten at også ELN er om bord. Med ELN-forhandlingene i gang vil Norge gjøre sitt ytterste for å bidra til at også disse forhandlingene resulterer i en fredsavtale, sier utenriksminister Børge Brende.

Etter flere år med konfidensielle samtaler kunngjorde partene i mars 2016, at de var blitt enige om en sekspunkts agenda for forhandlingene. Et forsøk på oppstart av forhandlingene i oktober 2016 strandet i siste stund.

Forhandlingene starter på et tidspunkt hvor den colombianske regjering og Farc-geriljaen er i ferd med å sette ut i livet fredsavtalen de ble enige om i november i fjor. ELN har i likhet med Farc vært del av den mer enn 50 år lange væpnede konflikten i Colombia siden starten.

Norge har bistått partene siden oppstart av den konfidensielle fasen startet for tre år siden. Sammen med Brasil, Chile, Cuba, Ecuador og Venezuela vil Norge være tilretteleggerland også i den offentlige fasen.

Til toppen