Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Elvestuen til G7-landenes miljøtoppmøte

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er invitert til G7-landenes miljøministermøte i Halifax, Canada 19. - 21. september. Her skal han bl.a. signere G7-landenes erklæring om å bekjempe marin forsøpling.

Tre hovedområder står på agendaen når G7-landenes miljøministre møtes i Canada denne uken: globale klimaendringer, miljøstatus for verdenshavene og rene energikilder. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er invitert til møtet av Canadas miljøminister Catherine McKenna. Dette er første gang Norge er invitert til G7-landenes miljøministermøte.

- Dette viser tydelig at hvilken internasjonal anerkjennelse Norge har og at vi tar en lederrolle i det internasjonale arbeidet for å håndtere noen av de mest presserende miljøutfordringene verden står overfor i dag, sier Klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Canada ønsker å bruke sitt G7-formannskap til å spille aktivt opp til andre globale prosesser på klima- og miljøområdet. Formålet med møtet er å fremme konkret handling på de tre nevnte områdene fra møtet hvor Erna Solberg deltok i juni.

Elvestuen skal signere G7-landenes erklæring om å bekjempe marin forsøpling. Erklæringen viser at G7-landene tar det globale plastforsøplingsproblemet på alvor. Erklæringen skal fremme økt resurseffektivitet, reduksjon av unødvendig engangsplast og bedre design av plastprodukter slik at disse egner seg til gjenbruk og gjenvinning. G7-landene ønsker bedre infrastruktur for innsamling og håndtering av plastavfall. Holdningskampanjer, forskning og innovasjon, og strandrydding omfattes også i erklæringen.

Særlig viktig for Norge er at G7-ministerne vil diskutere bærekraftig havforvaltning og fiskerier, samt klimatilpasning og lokalsamfunn i kystnære strøk. Her har Norge sterk erfaring og kompetanse å bidra med.

Norge har tatt en lederrolle i den globale kampen mot marin forsøpling, gjennom å sette denne dagsorden på FNs miljøforsamling i 2014, 2016 og 2017. Norge jobber for å få på plass sterkere globale forpliktelser for å bekjempe marin forsøpling og planlegger å fremme et nytt vedtaksforslag på FNs miljøforsamling i 2019.

- Erklæringen viser at G7-landene tar miljøsaken på alvor. Jeg vil oppfordre G7-landene å støtte Norges initiativ på FNs miljøforsamling i mars 2019, for å få på plass sterkere globale miljøforpliktelser. I fjor ble verden enige om en nullvisjon om å stanse all tilførsel av plastavfall til havet på lang sikt. Vi ser nå at det er tydelig behov for en struktur som samler alle gode initiativ og innsats og gir felles retning for å følge opp nullvisjonen, sier Elvestuen.

Pressekontakt for Klima- og miljøministerens reise til G7-møtet i Canada:

Martin Lerberg Fossum
Tlf: +47 468 19 812
Epost: mlf@kld.dep.no

 

Til toppen