En venn av vitenskapen har gått bort

Dette innholdet er mer enn 7 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Fred Kavli døde fredfullt i sitt hjem i Santa Barbara i California torsdag 21. november, 86 år gammel. Den tidligere forretningsmannen levde og åndet for forskning og vitenskap. Han opprettet The Kavli Foundation, som finansierer den store, internasjonale forskningsprisen Kavliprisen innenfor fagområdene astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap.

Fred Kavli døde fredfullt i sitt hjem i Santa Barbara i California torsdag 21. november, 86 år gammel. Den tidligere forretningsmannen levde og åndet for forskning og vitenskap. Han opprettet The Kavli Foundation, som finansierer den store, internasjonale forskningsprisen Kavliprisen innenfor fagområdene astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap. Kavliprisen består av en million dollar til hvert av fagområdene og deles ut annet hvert år.

 

- Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at Fred Kavli er død. Kavli var selv en fremragende person som har betydd mye for forskning og vitenskap i verden. Han var nysgjerrig og sjenerøs. Han har satt dype spor etter seg både i Norge og internasjonalt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Fred Kavli ønsket at hans pris skulle bli like stor som Nobelprisen og sammenliknet ofte Kavliprisen med Nobelprisen. Etter å ha solgt seg ut av Kavlico Corporation i år 2000 for 2,5 milliarder kroner, opprettet han The Kavli Foundation som finansierer Kavliprisen. Kavliprisen kom i stand etter en avtale i 2005. Prisen er et samarbeid mellom The Kavli Foundation, Det Norske Videnskaps-Akademi og Kunnskapsdepartementet. Den første prisen ble delt ut i 2008.

Fred Kavli ble født i 1927. Han var bondesønn og vokste opp på Moen gård i Eresfjord i Romsdal. Etter ingeniørutdanning ved NTH (NTNU) i Trondheim emigrerte han til USA i 1956. To år senere etablerte han selskapet Kavlico Corporation i California. Firmaet hans utviklet seg til en av verdens ledende produsenter av sensorer til kjøretøy, fly og romfartøy.

- Til tross for at Fred Kavli bodde lenge i USA, forble Norge i hans hjerte. Han var et varmt menneske og hans død er et stort tap. Han var en viktig bidragsyter til grunnleggende forskning i verden. Han mente forskningen var det som skulle bringe verden framover, sier Røe Isaksen.

Kondolanseprotokoll vil bli lagt ut hos Det Norske Videnskaps-Akademi i Drammensveien 78 fra mandag 25. november.

Lenke til pressemelding på The Kavli Foundation