EØS-midlene reddet hjelpetelefon

Av: Inga Aalia, Norges ambassade i Vilnius

– Hadde det ikke vært for støtten fra EØS-midlene, hadde vi mest sannsynlig måttet legge ned, sier Robertas Povilaitis leder av «Vaikų linija», en gratis rådgivningstelefon for barn og unge i Litauen.

(Human Rights Monitoring Institute, Litauen)

– Hadde det ikke vært for støtten fra EØS-midlene, hadde vi mest sannsynlig måttet legge ned, sier Robertas Povilaitis leder av «Vaikų linija», en gratis rådgivningstelefon for barn og unge i Litauen.

Hjelpetelefonen har fått støtte fra Norge gjennom EØS-midlene og fondet for frivillige organisasjoner. I stedet for å legge ned virksomheten, fikk de støtte til å utvide tilbudet.

I forrige uke var det lansering av den nye runden med støtte til det sivile samfunnet i Litauen. Det ble trangt om plassene da Povilaitis fra «Vaikų linija» og 250 andre representanter fra ulike litauiske organisasjoner og institusjoner deltok under lanseringen i Vilnius.

Mange frivillige organisasjoner i Litauen har sett frem til lanseringen. Norges støtte til det sivile samfunn gjennom EØS-midlene er avgjørende for at mange litauiske organisasjoner kan starte nye eller fortsette sine aktiviteter.

Fondet er på totalt 5,5 millioner euro. Det skal støtte prosjekter som styrker det sivile samfunnet, fremmer sosial rettferdighet, demokrati og bærekraftig utvikling.

– EØS-midlene en av svært få kilder til finansiering av prosjekter for litauiske menneskerettighetsorganisasjoner og frivillige organisasjoner, sier Birute Sabatauskaitė fra det litauiske Human Rights Centre. Mange av deltakerne på lanseringskonferansen var derfor svært interessert i å få mer informasjon om mulighetene til å søke støtte.

Det var også en paneldiskusjon der sentrale NGO-er i Litauen delte sine erfaringer, inkludert Childre Support Centre, Gay League, Transparency International Litauen med flere.

Vladimir Simonko og Eduardas Platovas fra den litauiske organisasjonen Gay League i samtale med Dalia Kuodyte, medlem av parlamentet i Litauen, i forbindelse med lanseringen. (Foto: Human Rights Monitoring Institute, Litauen)

EØS-midlene fordeles etter åpne utlysninger. Den første utlysningen av EØS-midler under NGO-fondet i Litauen annonseres 18. mars.

Gjennom EØS-midlene er Norge en av de største bidragsyterne til det sivile samfunn i de baltiske landene og Sentral-Europa.

Til toppen