FAO: største månedlige matprisindekshopp på fire år

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Internasjonale råvarepriser har økt med 4,2 prosent i juni. Det er den sterkeste månedlige økningen som har vært i løpet av de siste fire årene.

FAOs matprisindeks viser internasjonale markedspriser på viktige matvaregrupper. Alle produktkategoriene økte, unntatt vegetabilske oljer.  

  • FAOs sukkerprisindeks steg 14,8 prosent fra mai. Kraftig nedbør i Brasil reduserte produksjonsnivået av sukker i juni.
  • FAOs kornprisindeks steg 2,9 prosent i juni, men er likevel 3,9 prosent under nivået som var i juni 2015. Maisprisene har økt, primært som en følge av stramme eksportforsyninger fra Brasil. Rikelige hveteforsyninger og rapporter om avkastninger i USA holdt hveteprisene nede.
  • FAOs meieriprisindeks steg 7,8 prosent fra mai, noe som kan skyldes usikre utsikter i Oceania og tregere produksjonsvekst i EU. Likevel er indeksen 14 prosent under fjorårets nivå.
  • FAOs kjøttprisindeks steg 2,4 prosent fra sin reviderte verdi i mai.
  • FAOs prisindeks for vegetabilsk olje falt 0,8 prosent fra nivået i mai.

Høyere prognosene for hveteproduksjon og kornforbruk i 2016/17

FAO orienterte også om forbedrede produksjonsutsikter for hvete. Prognosen for den globale hveteproduksjonen ligger nå på 732 millioner tonn, og er mer enn én prosent høyere enn hva som var forventet i juni. Dette kan skyldes bedre utsikter i EU, Russland og USA, som et resultat av gunstige værforhold.

Prognosen for kornproduksjonen i 2016 ligger nå på 1,3 milliarder tonn og er 0,6 prosent lavere enn forrige måneds prognose. Verdens totale kornutnyttelse er anslått til 2,5 milliarder tonn i 2016/17. Prognosen er 1,3 prosent høyere enn anslaget for sesongen i 2015/16.