FAOs matprisindeks synker fortsatt

FAOs (FNs organisasjon for landbruk og mat) matprisindeks fortsetter å synke i januar, og ligger nå til sammen 1,9 prosent lavere enn i desember. Hvete, soyaolje og svinekjøtt er med på å presse prisene ned.

Nedgangen i matprisindeksen i januar er påvirket av fulle matvarelagre, en sterkere dollar og lavere råoljepriser. Særlig hveteproduksjonen presser prisene ned. Det er rikelig med korn på lager, og de lave prisene reflekterer forventningene om en ennå større kornproduksjon. Prognosene for kornproduksjonen var rekordhøy i 2014, og de tidlige indikasjonene for avlingene i 2015 virker gunstige. 

Også soyaolje og svinekjøtt er med på å presse prisene ned. Det er rikelig med forsyninger med soyaolje, og lavere pris på råolje gjør vegetabilsk olje mindre etterspurt som drivstoff, så oljeprisene har gått ned 2,9 prosent siden desember. Kjøttprisene har gått ned 1,6 prosent, mye på grunn av rikelig med svinekjøtt som eksportvare. Også en sterkere dollar har vært med på å presse ned prisene. 

Korn Hvete
Nedgangen i matprisindeksen i januar er påvirket av fulle matvarelagre, særlig hveteproduksjonen presser prisene ned. Foto: Landbruks- og matdepartementet Foto: Foto: Landbruks- og matdepartementet
Til toppen