Enighet om frigivelse av colombianske militære

Norge og Cuba annonserte i natt at den colombianske regjeringen og Farc-EP er enige om betingelsene for å løslate fem personer som befinner seg i Farcs varetekt. En av de fem er general Rubén Alzate.

Norge og Cuba annonserte i natt at den colombianske regjeringen og Farc-EP er enige om betingelsene for å løslate fem personer som befinner seg i Farcs varetekt. En av de fem er general Rubén Alzate. 

- Det er svært gledelig at partene nå er enige. Nå er det viktig at selve frigivelsen skjer så raskt som mulig, sier utenriksminister Børge Brende.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Colombia, ikke minst fordi det er første gang en general har blitt tatt til fange av Farc. Av de fem som skal frigis er fire representanter for Colombias væpnede styrker, i tillegg til en advokat. Som følge av hendelsen besluttet president Santos å suspendere fredssamtalene med Farc inntil de fem ble løslatt. 

Norge og Cuba, som tilretteleggere til fredsprosessen i Colombia, har bidratt til at partene er blitt enige om en løsning i saken. Også Den internasjonale Røde Kors-komiteen har vært del av samarbeidet for frigivelse. 

- Jeg oppfordrer partene til å gjenoppta fredssamtalene så raskt som mulig, understreker Brende. 

Den væpnede konflikten i Colombia har pågått i over 50 år med alvorlige humanitære konsekvenser og lidelser for sivilbefolkningen. Flere hundre tusen er drept som følge av konflikten og over fem millioner er internt fordrevne. 

Felles engelsk presseuttalelse fra Cuba og Norge 

Representatives of the Governments of Cuba and Norway, guarantor countries in the Colombian peace process, responding to a facilitation request from the Government of the Republic of Colombia and the Farc-EP, would like to announce the following: 

 1. The necessary conditions for the liberation of the following persons have been agreed by the parties:
  General Rubén Alzate
  Corporal Jorge Rodriguez
  Soldier Cesar Rivera
  Soldier Jonathan Díaz
  Attorney Gloria Urrego
 2. These conditions, that include the participation of the guarantor countries and the contribution of the International Committee of the Red Cross, correspond with those agreed in other kinds of operations carried out as part of the peace process.
 3. The liberations will take place within the shortest possible time-frame.
 4. Cuba and Norway thank the Government of Colombia and the Farc-EP for their constructive attitude, reiterate their firm support to the peace process and will continue with their best efforts to help reach a final agreement on ending the conflict and creating a stable and lasting peace in Colombia.
Til toppen