Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Felles front mot rasisme i Hellas

EØS-midlene

Kan en anti-rasismekampanje som har hatt stor gjennomslagskraft i Norge, fungere i Hellas? Det er Norsk Folkehjelp i ferd med å finne ut av.

Fra den norske kampanjen. Foto: NISO/Red card Norway

Med støtte fra EØS-midlene jobber nå Norsk Folkehjelp sammen med den greske organisasjonen Aitima for å legge grunnlaget for en «Gi rasisme rødt kort»-kampanje i Hellas.

− Utviklingen i Hellas er bekymringsfull: Økende arbeidsledighet, fremmedhat og åpenlys rasisme. Det er mange eksempler på hvordan asylsøkere og folk med mørk hud blir utsatt for blind vold og hatefulle ytringer. For oss er det viktig å bistå Hellas med disse utfordringene, sier Camilla Lillevold-Øverås i Norsk Folkehjelp.

«Gi rasisme rødt kort»-kampanjen har fungert godt her hjemme. Fram til mars neste år skal Folkehjelpa og deres greske partnere stable på beina en liknende kampanje i Hellas.

Tanken er å bruke gjennomslagskraften til greske fotball- og basketballidoler for å hjelpe unge mennesker med å ta avstand fra rasisme. Det skal også lages undervisningsmateriell som kan brukes i skoler for å skape en motvekt til fordommer og diskriminering.

Prosjektet i Hellas er kalt «We say no to racism». Innen utgangen av februar neste år er det klart om kampanjen kan gjennomføres, om idrettsutøvere vil stille opp og om hele finanseringen kommer på plass.

Den opprinnelige kampanjen Show racism the red card er en etablert kampanje i Europa som har brukt sport som arena for å nå fram til barn og unge.

Norsk Folkehjelp etablerte kampanjen i Norge sammen med idrettsutøvernes fagforbund NISO. Kampanjen drives fortsatt etter 14 år.

Norsk Folkehjelp og deres greske partner har fått støtte til prosjektet fra Utlendingsdirektoratet som administrerer det EØS-middelfinansierte asyl- og migrasjonsprogrammet i Hellas.

Les mer:

Til toppen