Enighet om fredsavtale på Filippinene

Den filippinske regjeringen og Moro Islamic Liberation Front signerte torsdag en fredsavtale som avslutter konflikten på den nest største øya på Filippinene, Mindanao. Titusener er drept og flere hundre tusen er internt fordrevet på grunn av den langvarige konflikten.

- Det er positivt at partene nå har kommet til enighet om en løsning som vil bidra til stabilitet og utvikling på Mindanao. Med inngåelsen av denne avtalen har president Benigno Aquino og ledelsen av Moro Islamic Liberation Front vist mot og et klart ønske om fred, sier utenriksminister Børge Brende.

Fredsavtalen gir Bangsamoro status som selvstyrt område, og gir stor grad av selvråderett til befolkningen på Mindanao. Norge har bidratt til overvåkingen av våpenhvileavtalen som ble inngått mellom myndighetene og Moro Islamic Liberation Front i 2001, og har på den måten bidratt til å få en endelig fredsavtale på plass.

- Gjennomføringen av avtalen gjenstår, og kan bli krevende. Norge vil fortsette å bidra til stabilitet på Mindanao også i en post-konfliktfase, sier Brende.

Til toppen