Filippinene. Våpenhvile i kampen mot koronasmitten

Dette innholdet er mer enn 9 måneder gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert. Du finner oppdatert informasjon på temasiden Koronasituasjonen.

Den filippinske regjeringen og den filippinske kommunistbevegelsen NDFP har erklært gjensidige humanitære våpenhviler for å bekjempe covid-19. Våpenhvilene gjelder i første omgang frem til 15. april.

Partene understreker at man nå må konsentrere seg om humanitære tiltak og bistand til befolkningen i folkehelsekrisen landet står overfor. Begge viser til FNs generalsekretær Antonio Guterres’ anmodning til parter i væpnet konflikt om en global våpenhvile for å bekjempe covid-19. Våpenhvilene vil være spesielt viktige for sivilbefolkningen i de konfliktrammede områdene.

- Det er veldig positivt at partene har erklært humanitær våpenhvile for å bekjempe den felles trusselen covid-19 representerer. Norge vil fortsette med å bistå partene og aktører på bakken som kan sikre humanitære tiltak og sikkerhet for sivilbefolkningen. Jeg håper dette også kan inspirere parter i andre konflikter til å følge generalsekretær Guterres’ anmodning om global våpenhvile, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Den væpnede konflikten mellom regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP har vart i over 50 år, med perioder med fredssamtaler de siste 33 årene. Norge har vært tilrettelegger for fredsprosessen siden 2001.