Historisk arkiv

Finansministeren på IMFs årsmøte i Washington, DC

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Siv Jensen deltok på IMFs årlige møte i Washington, DC,  fredag 18. og lørdag 19. oktober, der verdens økonomiske utsikter ble diskutert. Hun deltok i tillegg på et nyopprettet initiativ som samler verdens finansministre for å diskutere klimatiltak, og hadde flere bilaterale møter.

På IMFs årlige møte samles finansministre og sentralbanksjefer fra verden over for å diskutere de økonomiske utsiktene. Etter flere år med god vekst i verdensøkonomien, ser IMF en svakere utvikling i år og neste år.

Bilde av finansminister Siv Jensen i Washington
Finansminister Siv Jensen i Washington, DC. Foto: Kristina T. Storeng/Finansdepartementet

IMF understreker stor bekymring for spesielt handelskonflikter og proteksjonisme, og til dels den usikre Brexit-situasjonen. 

– Det går heldigvis godt i Norge og norsk økonomi. Vi har lav ledighet, flere i jobb og generelt god vekst. Og i motsetning til i de aller fleste land, har renten i Norge gått opp den siste tiden fordi det går godt i økonomien. Det går godt på områdene vi selv rår over. Usikkerheten ligger der ute, og den følger vi nøye med på. Som et lite, åpent land, er vi sårbare. Fordelen vår er at vi har handlingsrom og kan handle raskt dersom situasjonen skulle tilsi det, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Finansministeren deltok også på et nyopprettet initiativ, The Coalition of Finance Ministers, som ble etablert i vår med da 20 finansministre. Der ble de enige om noen hovedprinsipper som skal bidra til lavere utslipp og bærekraftig utvikling. I møtet i Washington, DC, på lørdag møttes 40 finansministrene for diskutere en handlingsplan som følger opp hovedprinsippene. Handlingsplanen som skal lanseres på COP25 i Santiago i Chile i desember.

Gruppebilde fra IMF i Washington
Finansministre og sentralbanksjefer var samlet for å diskutere de økonomiske utsiktene. Foto: International Monetary Fund/CC BY-NC-ND 2.0

– Når 80 prosent av globale utslipp ikke er priset, sier det litt om betydningen av at finansministre setter seg ned sammen og diskuterer klimatiltak. I Norge har klimapolitikken vært en del av den økonomiske politikken i mange år, med karbonprising i nær 30 år som det fremste eksempelet på det. Prinsippene vi lenge har fulgt, begynner å komme på dagsorden i andre land nå. Her kan Norge bidra med sin erfaring, sier Jensen.

Finansministeren hadde i tillegg bilaterale møter med Frankrikes finansminister Bruno le Maire, IMF-ledelsen, Israel, Nederland og Somalia. Også det Nordiske finansministermøtet ble avholdt i Washington, DC.